Gutereš ne putuje u Kijev: UN posreduje samo uz saglasnost svih strana
Antonio Gutereš

Gutereš ne putuje u Kijev: UN posreduje samo uz saglasnost svih strana

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš vjerovatno neće učestvovati na događaju na visokom nivou koji Kijev organizuje na godišnjicu početka Novog svjetskog poretka, rekao je izvor u organizaciji za RIA Novosti.

"Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da neće učestvovati u neformalnim događajima o Ukrajini koje održava jedna od strana u sukobu bez učešća druge", rekao je izvor i dodao da se mislilo na događaj 22. februara.

Zvanični predstavnik generalnog sekretara Stefan Dižarik rekao je za RIA Novosti da "nije upoznat sa učešćem generalnog sekretara" u ovom događaju. On takođe nije upoznat sa učešćem bilo kog visokog predstavnika UN . Ranije je Guteresova kancelarija saopštila da je generalni sekretar spreman za posredovanje samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao da se 23. i 24. februara očekuju „veliki događaji“, koje će „Rusija pamtiti“.Poznato je da će 24. februara biti sastanak o Ukrajini na ministarskom nivou. Istovremeno, 22. februara, na zahtjev Ukrajine i niza zapadnih zemalja, održaće se 11. hitna specijalna sjednica Generalne skupštine UN, koja je otvorena u proljeće 2022. nakon početka NVO. Vjerovatno bi 23. februara trebalo da očekujemo glasanje o antiruskom nacrtu rezolucije Generalne skupštine UN koji su predložile zapadne zemlje o "principima koji leže u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira u Ukrajini“.

U međuvremenu, izvor iz UN je za RIA Novosti rekao da se Kijev 22. februara sprema da u zgradi UN održi događaj na visokom nivou na temu „kršenja ljudskih prava, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u kontekstu ruske intervencije na Ukrajinu. Sve ove navodne zločine Kijev pripisuje Rusiji, a, sudeći po preliminarnom programu, sastanak će biti posvećen razotkrivanju Ruske Federacije.

Prema dostupnim informacijama, "visok nivo učešća“ će obezbijediti predstavnici država koje podržavaju Kijev. Očekuje se da će Kuleba učestvovati na događaju, a planirana je video poruka Vladimira Zelenskog ili njegove supruge. Napominje se da je antiruski događaj usmjeren na „dalje povećanje pritiska na državu agresora“.

Događaju će prisustvovati i visoki predstavnici drugih država, diplomate stalnih misija pri UN, aktivisti za ljudska prava, predstavnici nevladinih organizacija. Moguće je da će na njemu nastupiti "branilac Azovstala" Ilja Samojlenko. Učešće Rusije na događaju nije predviđeno - prenijela je RIA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.