Ćute i Evropa sad i MUP: Spajićevo dvojno državljanstvo i dalje pitanje bez odgovora
Milojko Spajić

Ćute i Evropa sad i MUP: Spajićevo dvojno državljanstvo i dalje pitanje bez odgovora

Da li lider pokreta Evropa sad i potencijalni učesnik u trci na predstojećim predsjedničkim izborima Milojko Spajić ispunjava sve uslove za tu kandidaturu, te da li pored crnogorskog, ima i državljanstvo Srbije – još je nepoznanica. Ukoliko se pokaže da Spajić i dalje ima dvojno prebivalište i dvojno državljanstvo, te da je upisan u birački spisak Srbije, po sili zakona i Ustava Crne Gore ne može biti predsjednički kandidat.

Nakon nedoumica i nedorečenosti Spajića u javnosti, Portal Analitika uputio je pitanje crnogorskom MUP-u, nadležnom za pitanja državljanstva i prebivališta, kao i Pokretu Evropa sad. Jednostavno pitanje - ispunjava li Milojko Spajić sve uslove za predsjedničku kandidaturu, odnosno, ima li dva državljanstva i prebivališta. Ostali su uskraćeni za odgovor sa obje adrese. 

Pitanje državljanstva problematizovano i ranije 

Podsjetimo, pitanje da li Spajić ima dvojno državljanstvo – srpsko i crnogorsko - te prebivalištau Podgorici i Beogradu otvoreno je još za vrijeme njegovog ministarskog mandata u Vladi Zdravka Krivokapića, da bi se ponovo aktuelizovalo nakon najave da će biti kandidat pokreta Evropa sad na predstojećim predsjedničkim izborima.

I Državna izborna komisija (DIK) uputila je zahtjev kolegama u Srbiji, kako bi dobili odgovor da li Spajić ima državljanstvo Srbije. Iz Republičke izborne komisije Srbije saopšteno je da dva ministarstva u Vladi Srbije trenutno provjeravaju podatke. Na odgovor od njih još se čeka.

Ne razumije „opsesiju Srbijom

Spajić je na konferenciji za novinare, kada je potvrđena njegova kandidatura, ustvrdio kako ispunjava rezidencijalni uslov te da nema prebivalište u Srbiji, ali ne i da nema srpsko državljanstvo.

„Ne razumijem toliku opsesiju Srbijom. To je politička farsa. Zašto neke druge kandidate nijesu provjerili. Ustavom su precizirani uslovi. Pokazao sam uvjerenje iz MUP-a koji tvrdi da je sve u redu, pa ako oni tvrde da je sve u redu ne vidim zašto bih sumnjao“, kazao je tada Spajić.

Izbjegavanje direktnog odgovora

Gostujući nedavno na RTCG takođe je izbjegao direktan odgovor na pitanje da li ispunjava uslove sve za kandidaturu.

„Mislim da ispunjavam sve uslove za kandidaturu, stvarno bih volio da neko dokaže suprotno. Imam prijavljeno prebivalište u Pljevljima od 1987. do 2021, a od 2021. do 2023. godine u Podgorici“, odgovorio je Spajić.

Na pitanje da li je imao registrovano prebivalište u Beogradu, Spajić je kazao da nema ništa protiv da MUP to provjeri.

Spajić je, zatim, gostujući na televiziji Vijesti, rekao da je jedan od uslova za kandidaturu za predsjednika države da „ima državljanstvo koje on ima“.

”Provjerio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje“, kazao je Spajić.

Dodao je i kako je za Crnu Goru dobro da za predsjednika ima nekoga ko je, kako kaže, provodio više vremena van države.

Povratak u Crnu Goru 2020.

Kod Spajića je upitan i njegov boravak u Crnoj Gori, jer prema Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika za tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji je u Crnoj Gori proveo najmanje 10 u posljednjih 15 godina.

Da se Spajić tek 2020. vratio u Crnu Goru stoji i u njegovoj biografiji dostupnoj na sajtu pokreta Evropa sad, gdje piše da je do tada, nakon školovanja, živio i radio u Tokiju i Singapuru.

"U Crnu Goru se vratio 2020. godine kako bi svojim znanjem i iskustvom pomogao zemlji“, stoji na sajtu Spajićeve partije.

Rokovi ističu

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a prijedlozi kandidatura s potrebnim potpisima mogu se predati Državnoj izbornoj komisiji do 26. februara u ponoć.

Državna izborna komisija će, nakon toga, najkasnije 3. marta objaviti listu kandidata koji će učestvovati u trci za šefa države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.