NASA primijetila nešto što je zabrinulo naučnike: Ogroman komad Sunca se odlomio
Ilustracija

NASA primijetila nešto što je zabrinulo naučnike: Ogroman komad Sunca se odlomio

Ove nedjelje, NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb primijetio je nešto nevjerovatno što je zabrinulo i uzbudilo naučnike.

Prognostičarka svemirskog vremena Tamita Skov podijelila je video sekvencu koja prikazuje intenzivan vihor.

“Hajde da pričamo o polarnom vrtlogu! Materijal sa sjeverne prominence upravo se odvojio od glavnog filamenta i sada kruži u masivnom polarnom vrtlogu oko sjevernog pola naše zvijezde“, rekla je ona, prenosi Oslobođenje.ba.

“Implikacije za razumijevanje solarne atmosferske dinamike iznad 55° ovdje se ne mogu precijeniti!“

SpaceVedr.com je izvijestio da je srednje velika, snažna sunčeva baklja čak izbacila kratkotalasni radio iznad Tihog okeana u utorak (7. februara), prenosi unilad.com.

Prema NASA-i, eruptivni solarni prominent, takođe poznat kao filament, je velika, svijetla karakteristika koja se proteže napolje od površine Sunca.

Izbočine su usidrene za površinu sunca i šire se napolje u sunčevoj vrućoj spoljašnjoj atmosferi – zvanoj korona.

Prominencijama je potrebno samo jedan dan da se formiraju, ali mogu da traju u koroni mjesecima, petljajući stotinama hiljada milja u svemir.

Skot Mekintoš, solarni fizičar i zamjenik direktora u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere u Boulderu u Koloradu, rekao je da, iako nije vidioo ovakav vrtlog, nešto čudno se obično dešava na solarnim širinama od 55 stepeni jednom u svakom solarnom ciklusu.

Prema gospodinu Mekintošu, solarne baklje i sunčeve pege se mogu očekivati jer je sunce u ovom trenutku aktivnije nego ikada.

Rekao je za Space.com: “Jednom u svakom solarnom ciklusu, formira se na 55 stepeni geografske širine i počinje da maršira do solarnih polova.

“Veoma je radoznalo. Postoji veliko ‘zašto’ pitanje u vezi s tim. Zašto se samo jednom pomjeri prema polu, a zatim nestane i onda se magično vrati tri ili četiri godine kasnije u potpuno istom regionu?“

Iako naučnici znaju da filamenti mogu da otkinu sunčevu površinu, tek treba da posmatraju ovakav vrtlog.

Međutim, istraživači su ograničeni u svojim zapažanjima jer nemaju pristup polarnim regionima Sunca – koji igraju integralnu ulogu u solarnom magnetnom ciklusu.

“Sunce možemo posmatrati samo iz ravni ekliptike – ravan u kojoj kruže planete“, rekao je Mekintoš.

Međutim, sa misijom Solar Orbiter Evropske svemirske agencije koja je u toku, možda smo bliže razumijevanju kako ove istaknutosti funkcionišu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.