Trajekt Kamenari - Lepetane

"Morsko dobro preuzima liniju Kamenari-Lepetane, trajekte će iznajmiti"

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da stavi van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju omogućeno da nakon 2019. godine obavlja prevoz trajektom na relaciji Kamenari – Lepetane. To je i prošle sedmice najavio premijer Dritan Abazović, a u utorak je imao sastanak sa predstavnicima opština, JP Morsko dobro, Barske plovidbe, MKI i Uprave pomorske sigurnosti. Na vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku, prema našim informacijama, nije se raspravljalo o stavljanju van snage ovog zaključka.

"Dan" je pokušao da sazna kako država planira da preuzme posao od Pomorskog saobraćaja, čiji su vlasnici Dušan i Dejan Ban i Željko Mihailović. Prema našim informacijama, kada Vlada stavi van snage zaključak, treba da odredi firmu koja će preuzeti posao prevoza trajektom i to će najvjerovatnije biti Morsko dobro. Nakon toga Morsko dobro će u najbržem mogućem roku da nabavi trajekte, koje će iznajmiti određeni period i sa kojima će obavljati prevoz putnika. U međuvremenu Uprava za pomorski saobraćaj treba da ucrta trajektnu liniju Kamenari – Lepetane, da postoji u papirima, kako bi za nju mogli da raspišu koncesiju. Cilj svih aktivnosti je da država upravlja ovom linijom, jer je do sada dobijala mrvice od Pomorskog saobraćaja. Ta firma je plaćala zakup pristaništa i privezišta i dio akvatorijuma, dok za korišćenje akvatorijuma na dijelu od Kamenara do Lepetana nije plaćala. Morskom dobru su plaćali četiri odsto od prihoda od prodaje karata, odnosno oko 180 hiljada eura. Ta firma je poslednjih godina redovno imala oko dva miliona eura profita.

Iz Vlade su juče saopštili da je tokom sastanka razmotrena mogućnost da Morsko dobro preuzme pristaništa i privremeno organizuje prevoz trajektom.

Predsjednik odbora direktora JP Morsko dobro Blažo Rađenović kazao je da posao mogu nastaviti oni ili Barska plovidba, te da nema potrebe da se osniva nova firma koja bi radila taj posao.

"Za preuzimanje trajektne linije bili smo spremni i prošle godine. To nije priča od juče, ali su se čekale političke tranzicije. Imamo načelan dogovor za trajekte, ali ne možemo da krenemo u javnu nabavku sve dok ne dobijem od Vlade zaključak. Čim dobijemo zaključak krećemo sa realizacijom i da sa zakupljenim trajektima premostimo određeni period. Takođe, bitno je i osoblje, što smo takođe dogovorili. Ovo je pravi period za preuzimanje, da se spremimo za sezonu, jer su sada manje gužve. Spremni smo i kadri da iznesemo taj posao", rekao je Rađenović.

Istakao je da bi i Pomorski saobraćaj mogao 30–40 dana da obavlja prevoz dok država kroz javne nabavke ne pribavi sve što je potrebno. To je, kako je kazao, najmanje što bi mogli da urade da se oduže državi.

Rađenović uvjerava da neće doći do prekida saobraćaja u periodu nakon što Pomorski saobraćaj prestane da obavlja prevoz, pa sve do preuzimanja posla od strane države.

"Neće doći do prekida saobraćaja. Ako bude malo gužve, bolje sad da se riješi, da država i građani imaju koristi od ovoga. Država od prihoda, građani od cijene i da nam se više ne dešava da vatrogasci plaćaju prevoz kad idu da gase požare", istakao je Rađenović.

On nam je potvrdio da Pomorski saobraćaj nije imao koncesiju za prevoz trajektom od Kamenara do Lepetana i da te trajektne linije nema, te da je praktično prevoz trajektom bio nelegalan.

"Uprava za pomorski saobraćaj mora da reguliše sve što treba da bismo dobili trajektnu liniju Kamenari – Lepetane. Morsko dobro je davalo pod zakup privezište i pristanište u Kamenarima i Lepetanima i akvatorijum u blizini, ali ne i čitav na toj liniji. Tu treba da postoji trajektna linija da bi se na nju raspisala koncesija. Dok se to ne desi, država će upravljati, odnosno obavljati prevoz", rekao je Rađenović.

Oslobođeni plaćanja akciza na gorivo

Rađenović je kazao da je Pomorski saobraćaj oslobođen plaćanja akciza na gorivo.

"Za novac za koji su oslobođeni od akciza možemo besplatno da prevozimo trajektom nekoliko mjeseci", istakao je Rađenović.

Naveo je da su godišnje imali osam do devet miliona prihoda i da im od tog iznosa plaćaju četiri odsto i to bez PDV-a. Odnosno, da oni od tog iznosa odvajaju PDV i plaćaju ga državi.

"Pored svega toga, tokom pandemije smo oslobodili 50 odsto zakupa sve zakupce sa fiksnom naknadom, što se prije svega odnosi na zakupce plaža, a oni su tražili da im se zakupnina takođe umanji za 50 odsto. Zbog toga smo još na sudu", rekao je Rađenović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.