Šefovi država i vlada EU na samitu o dijalogu Srbije i Kosova

Šefovi država i vlada EU na samitu o dijalogu Srbije i Kosova

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU), na samitu koji će biti održan 9. i 10. februara, raspravljaće i o dijalogu Srbije i Kosova.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena u poslednjem trenutku.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će biti obuhvaćen i u zaključicma sa samita.

Šefovi država i vlada EU će naglasiti hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.

“Evropski savjet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obje strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obje strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji RSE ima uvid.

U zaključcima se apeluje da obje strane “u potpunosti i bez uslova" sprovedu obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.