Pisonero: Evropska komisija zabrinuta zbog Zakona o oduzimanju imovine
Ana Pisonero Hernandez

Pisonero: Evropska komisija zabrinuta zbog Zakona o oduzimanju imovine

Evropska komisija je zabrinuta zbog potencijalnog usvajanja izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću jer su ignorisane njene preporuke, poručila je portparolaka EK Ana Pisonero za Pobjedu, uoči kontrolnog saslušanja u matičnom skupštinskom odboru i sjednice Parlamenta koja je zakazana za petak.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je prije nekoliko dana odlučio da danas organizuje konsultativno saslušanje povodom teksta pravnog akta kojeg predstavnici Vlade populistički nazivaju “anti-mafija“ zakonom.

Predsjednik Odbora, Demokrata Momo Koprivica na sjednici u ponedjeljak je predložio da konsultativnom saslušanju prisustvuju ministar pravde Marko Kovač, predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa i Agencije za sprečavanje korupcije, ali i direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković, Valentina Pavličić, kao i predstavnici Udruženja pravnika i Akcije za ljudska prava.

Pisonero je u izjavi za Pobjedu podsjetila da je u skladu sa crnogorskom dobrom praksom konsultovanja o važnim nacrtima zakona, Evropska komisija 9. decembra dala najnovije smjernice o nacrtu Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama.

Ona je ovim još jednom potvrdila da su Ministarstvo pravde, ali i ministar Kovač, svjesno obmanuli javnost, jer su tada tvrdili da “pismo koje se pojavilo u medijima u vezi prijedloga Zakona ne predstavlja mišljenje EK“.

Kovač je, osim ove obmane, a nakon višemjesečnog skrivanja teksta nacrta od crnogorske laičke i stručne jvnosti, tvrdio i da je taj Prijedlog zakonau potpunosti komplementaran sa tekovinama Evropske unije (EU).

“Komisija je dala savjete o daljnjoj potrebi usklađivanja s pravnim tekovinama EU, standardima i definicijama i ukazala na rizike i izazove tokom faze implementacije, ukoliko se zakon usvoji u obliku nacrta, te preporučila da se zakon revidira kroz inkluzivni proces konsultacija. Zabrinuti smo da nacrt zakona koji će se glasati neće uzeti u obzir ove komentare”, kazala je juče Pisonero Pobjedi.

Ona je istakla da je Crnoj Gori, kako bi poboljšala rezultate u oblasti konfiskacije imovine, ključno da ima snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će služiti ovom cilju.

Eksperti Evropske komisije su u analizi nacrta zakona poslatoj Vladi u decembru prošle godine ocijenili da Crna Gora, opredjeljujući se za do sada neviđeni model, doprinosi još većoj raznolikosti u okviru postojećih sistema, što će samo dovesti do više problema u prekograničnom oduzimanju imovine, te da će model koji su predložile crnogorske vlasti, gdje se imovina oduzima isključivo u građanskim parnicama, imati uticaj na uzjamnu pravnu pomoć u Evropi.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković kazala je za Pobjedu da u toj organizaciji smatraju da ne treba usvojiti ovakav zakon jer se, kako navodi, njime ne mogu postići kvalitetna rješenja.

“Napraviće se konfuzija u pravnom sistemu, zbog čega ćemo preporučiti poslanicima da ne usvajaju ovakvu verziju zakona”, kazala je ona i dodala da je njihov prijedlog da se počne izrada posebnog lex-specialis zakona kojim bi se ovo pitanje regulisalo po ugledu na Italiju.

“Eventualno se može razmotriti mogućnost da se neka rješenja iz ovog nacrta, koja se odnose na proceduralne stvari u vezi sa finansijkim istragama, ali ne za oduzimanje imovine, implemnetiraju u lex specialis”, kazala je Ćalović-Marković.

Ona ističe da znamo da je mišljenje EK o tekstu ovog zakona bilo negativno, te da su njihovi eksperti ukazivali na brojne probleme koje će da stvori, uključujući i činjenicu da se njime uspostavlja jedinstveni sistem na svijetu zbog čega bi imali velikih problema sa međunarodnom saradnjom, odnosno pravnom pomoći.

“Bolje je da nemamo zakon, nego da ga imamo ovakog. Čekali smo ga dovoljno dugo i možemo da sačekamo još kako bi dobili kvalitetan zakonski tekst, a ne da pošto-poto, zbog bilo čijih interesa, usvajamo zakon koji će nekima omogućiti da suštinski budu amnestirani”, poručila je ona.

Prema njenim riječima, postojeći organi nemaju kapaciteta da sprovedu ovaj zakon i procedure kako je predviđeno tekstom, kazala je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.