Njemačka: Plate  pale najviše od 2008. godine

Njemačka: Plate pale najviše od 2008. godine

Prošle godine su realne plate u Njemačkoj pale najsnažnije od 2008. godine. Inflacija od 7,9 posto potpuno je poništila prošlogodišnji nominalni rast plata od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.

Realne su plate u 2022 godini u prosjeku pale za 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju preliminarni podaci koje je u utorak objavio Federalni zavod za statistiku.

Plate u Njemačkoj već su smanjene tokom dvije godine pandemije. Mnogi su poslovi s nepunim radnim vremenom u 2020 godini bili u opadanju. Ipak, u 2020 godini i narednoj godini rast potrošačkih cijena prvenstveno je oslabio realne plate.

Zavod za statistiku nije mogao dati podatke o platama po pojedinim djelatnostima zbog promjena šema obračuna, javlja SEEbiz.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.