Adrović: Priprema se novi Program dostojanstvenog rada

Adrović: Priprema se novi Program dostojanstvenog rada

Crna Gora teži uspostavljanju dostojanstvenog rada za sve i posvećuje punu pažnju promovisanju standarda i fundamentalnih principa prava na rad, kojim se ostvaruje dostojanstveni prihod, zaštita na radu, socijalno osiguranje, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović na 61. zasijedanju Komisije za socijalni razvoj koja se održava od 6.-15. februara u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u SAD-u.

Prioritetna tema skupa je “Kreiranje punog i produktivnog zapošljavanja i dostojanstvenog rada za sve kao načina prevazilaženja nedjednakosti kako bi se ubrzao oporavak od pandemije COVID 19 i puna implementacija Agende za održivi razvoj 2030.“

Adrović je, kako je saopšteno iz njegovog resora,  kao jedan od panelista istakao da je samo mjesec nakon sticanja nezavisnosti, Crna Gora 28. juna 2006. godine postala članica Ujedinjenih nacija i da od tada aktivno učestvuje i doprinosi radu UN i organizacija u okviru sistema, a jedna je, kako je istakao, “od prvih zemalja koja je prenijela Agendu za održivi razvoj do 2030 u svoj nacionalni strateški okvir, usvajajući 2016. godine Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine”.

„Ova strategija predstavlja krovnu i dugoročnu razvojnu strategiju zemlje kao odgovor na izazove na putu ka održivom razvoju crnogorskog društva do 2030. godine“, naveo je Adrović.

On je podsjetio da je u godinama koje su prethodile pandemiji COVID-19, Crna Gora bilježila ekonomski rast od oko četiri odsto godišnje, koji je zaustavljen pandemijom i koji je u prvoj godini pandemije smanjen za čak 15,3 odsto.

„U situaciji koja je zatekla cijeli svijet Crna Gora je relativno uspješno savladala izazove na samom početku pandemije i pokazala odgovornost donošenjem dva seta mjera, a kasnije tokom trajanja krize još tri“, podsjetio je Adrović.

On je kazao da Crna Gora teži uspostavljanju dostojanstvenog rada za sve i posvećuje punu pažnju promovisanju standarda i fundamentalnih principa prava na rad, kojim se ostvaruje dostojanstveni prihod, zaštita na radu, socijalno osiguranje, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka.

„Nove tehnologije i digitalizacija stvaraju nove oblike zapošljavanja i novi koncept rada u kojem još nije dovoljno razvijen sistem socijalne zaštite. U tom kontekstu, poštovanje ključnih načela Evropskog stuba socijalnih prava je od posebnog značaja, kako bi se podržalo pravedno funkcionisanje tržišta rada i sistemi socijalne zaštite, posebno u kontekstu starenja stanovništva i sve veće digitalizacije“, dodao je Adrović.

Ministar je kazao da se kroz socijalni dijalog posvećeno radi na postizanju dostojanstvenog rada, kroz usklađivanje radnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, država vodi konstantan proces unapređivanja postupka ostvarivanja prava zaposlenih, posticanja zapošljavanja i fleksibilnosti na tržištu rada.

„Priprema se novi, treći po redu Program dostojanstvenog rada, koji promoviše dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika, koji će biti usklađen sa novim Okvirom saradnje Vlade i UN za održivi razvoj 2023-2027. Očekuje se da će se realizacijom planiranih aktivnosti adekvatno odgovoriti na izazove prouzrokovane posljedicama pojave pandemije COVID 19 i izgradnju otpornijeg tržišta rada, posebno u uslovima ekonomske krize i rastuće inflacije kao posljedica agresije Rusije na Ukrajinu”, naveo je Adrović.

Ministar je rekao da se unapređuje biznis ambijent za dalji razvoj ženskog preduzetništva, kao i socijalnog preduzetništva, kako bi se omogućilo da se kroz “zaposlenost smanji socijalna isključenost ovih ciljnih grupa”.

„Crna Gora je pristupila izradi programa za uvođenje podrške za mlade ljude kroz Plan implementacije Garancije za mlade, kako bi se omogućilo da svaka mlada osoba u roku od četiri mjeseca nakon što napusti obrazovanje ili osposobljavanje ili postane nezaposleno lice dobije kvalitetnu ponudu za posao, pripravništvo, dalje usavršavanje ili nastavak obrazovanja“, istakao je Adrović.

On je dodao da je u cilju smanjenja nejednakosti, osim ekonomskog, veoma važna i socijalna dimenzija sprovođenja politika.

“Crna Gora sprovodi niz aktivnosti na unapređenju položaja ranjivih grupa. Uveden je dodatak za svu djecu do 18 godina, počeo sa primjenom Zakon o privremenom izdržavanju djece i osnovan Alimentacioni fond”, kazao je Adrović dodajući da značajno je uvećana naknada za novorođeno djete kako bi se podržale porodice i povećala stopa nataliteta.

„Istovremeno, širimo mrežu pružaoca usluga u oblasti socijalne zaštite, kao servis podrške za najranjivije kategorije društva. Osnovano je državno sklonište za žrtve trgovine ljudima. U kontinuitetu povećamo kapacitete za smještaj starijih. Kampanje za promociju hraniteljstva daju pozitivne rezultate u pogledu povećanja broja hraniteljskih porodica“, istakao je ministar.

On je dodao da se kao podrška reformi sistema socijalne zaštite sprovodi projekat Integrisani informacioni sistem socijalnog staranja (e-Socijalni karton), kako bi socijalno ugroženi građani, kako je pojasnio, “imali lakši i brži pristup materijalnim davanjima i kvalitetnijim uslugama socijalne zaštite, ali kako bi sistem socijalnih davanja bio pravednije raspoređen.”

Ministar je, kako navode iz resora, na marginama skupa učestvovao na događaju posvećenom efikasnoj primjeni osnovnih principa i prava na radu za inkluzivan rast i prevazilaženje nejednakosti, koji su organizovale Delegacija EU i Stalna misija Zambije pri Ujedinjenim nacijama.

CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.