“Otvara se prostor za skraćenje mandata Parlamentu i organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora“
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović i Garagan na sastanku

“Otvara se prostor za skraćenje mandata Parlamentu i organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora“

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Irske Ronana Gargana sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje i evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona.

Đukanović je pozdravio interesovanje ambasadora Gargana koje poklanja Crnoj Gori i iskazao osjećaj prijateljstva prema Irskoj, visoko cijeneći podršku te zemlje u ostvarivanju naših evropskih aspiracija što je posebno vrijedno u kontekstu jubileja 50 godina irskog članstva u EU koje se obilježava ove godine.

On je podsjetio na značaj integracije regiona ZB u EU, kao uslova za njegovu stabilnost i prosperitet uz zahvalnost Irskoj što razumije i podržava region.

Uz ponovljenu zahvalnost predsjedniku Higinsu na izrazima saučešća nakon tragične nesreće na Cetinju, što je potvrda pažnje s kojom Irska gleda na Crnu Goru, Đukanović je ocijenio da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa dvije države posebno u oblasti ekonomije, turizma, ali i odbrane, bezbjednosti i pravde.

Ambasador Gargan iskazao je snažnu podršku proširenju EU i priključivanju Crne Gore Uniji i evropskom sistemu vrijednosti.

On je naglasio da u godini kada obilježavaju pola vijeka članstva žele da druge zemlje poput Crne Gore osjete benefite članstva koje je i Irska imala.

Na toj liniji, iskazao je punu spremnost za pomoć Crnoj Gori kroz izgradnju kapaciteta za punopravno članstvo u EU, naglašavajući da Irska ostaje čvrsto pri stavu pojedinačnog napredovanja kandidata u skladu sa ostvarenim rezultatima.

Gargan se saglasio sa ocjenama da dobre odnose dvije zemlje treba dalje unapređivati, posebno u oblastima sa puno potencijala kao što su ekonomija i turizam.

Zajednički je ocijenjeno da će unapređenje avio konekcije između dvije zemlje, snaženje ugovorne baze i stvaranje uslova za liberalizaciju viznog režima dodatno približiti Crnu Goru i Irsku i pospješiti investicionu saradnju i transfer dobrih iskustava zemlje članice EU.

Đukanović i Gargan razgovarali su i o aktuelnim političkim prilikama u zemlji.

Đukanović je iskazao uvjerenje da je posao oko kompletiranja Ustavnog suda završen i da ostaje formalnost da poslanici svoj glas iz ustavnog odbora potvrde u plenumu, čime se stvaraju uslovi za regularnost predsjedničkih izbora i otvara prostor za odluku o skraćenju mandata parlamentu i odlazak na prijevremene parlamentarne izbore kako bi država konačno izašla iz krize.

Irski ambasador je pozdravio pomake ka rješavanju funkcionalnosti Ustavnog suda uz najbolje želje Crnoj Gori da u narednom periodu uspostavi političku stabilnost, što je ključno za povratak Crne Gore na mjesto koje joj pripada u procesu integracija, ali i za jačanje direktnih stranih investicija.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.