Šebek: Infektivnost morbila 50 odsto veća od varičela
Snežana Šebek, Foto: Mediabiro

“U DZ u Podgorici organizovana vanredna vakcinacija“

Šebek: Infektivnost morbila 50 odsto veća od varičela

Tokom protekla tri vikenda, usljed pojave malih boginja u regionu i veoma malog obuhvata djece vakcinom MMR u Crnoj Gori, organizovana je vanredna vakcinacija MMR vakcinom. Pedijatar, dr Snežana Šebek kazala je agenciji Media Biro da su na ovaj način dali roditeljima, koji su u nedoumici, priliku da vakcinišu svoje dijete bez zakazivanja.

“Meni je jako žao što je moralo da se desi nešto u okruženju, što bi nas stimulisalo da dobijemo neki pozitivan odgovor roditelja na vakcinaciju MMR – om. Godinama unazad su se djeca redovno vakcinisala, međutim, u zadnjih par godina je došlo do stagnacije, jednog nepovjerenja roditelja u zdravstveni sistem i sami proces vakcinacije. Protekla tri vikenda organizovali smo vanredne vakcinacije, i pored toga, svakodnevno sva djeca imaju mogućnost da, nevezano za svog pedijatra, se jave i prime MMR”, kazala je ona.

Ona je naglasila da nikad nije kasno za vakcinu MMR, ali  da je ipak idealan period nakon navršene prve godine. Šebek je kazala da kada je posrijedi druga vakcina MMR, vlada manja skeptičnost kod roditelja, ali i apelovala da bi radi boljeg imuniteta i djeca koja kasne svakako trebala primiti i prvu dozu.

Morbili, poznati i kao krzamak, su nimalo bezazlena virusna infekcija od koje se možemo zaštititi.

I prvi slučajevi obolijevanja u regionu, širom otvaraju vrata za pojavu malih boginja i u Crnoj Gori, kazala je Šebek.

“Trenutno imamo epidemiju varičele, ovčje boginje koje su ustaljena pojava u našem društvu, i iz mog nekog iskustva za dosta roditelja je više estetski problem, nego što predstavlja imunološki krah. Međutim, i od njih u posljednje vrijeme imamo dosta komplikacija kao što su gnojne angine, upala ušiju, bronhitis , pa nerijetko dođe i do same hospitalizacije. Znači, čak i od bezazlene epidemije varičela javljaju se komplikacije, dok je infektivnost od morbila neuporedivo veća, čak  50 odsto, i sve te komplikaciju su dosta izražajnije”, poručila je ona.

Šebek je napomenula da po statističkim podacima od 1000 pacijenata zaraženim morbilama 90 imaju neke veće komplikacije.

“Iako rijetko, pored brojnih upala, morbile prati i pojava meningitisa, kao i brojne zdravstvene togobe koje se javljaju i do 15 godina nakon obolijevanja”, rekla je ona i  još jednom apelovala na roditelje da vakcinišu svoje dijete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.