Ervin Ibrahimović

Ibrahimović poručio

"CG spremna da postane tranzitna zemlja za isporuku gasa iz Azerbejdžana u Evropu"

Crna Gora je otvorena za ulaganja iz Azerbejdžana u razvoj zelene energije u zemlji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u intervjuu za Trend news agency. On je istakao i da je Crna Gora spremna da postane tranzitna zemlja za isporuku gasa iz Azerbejdžana u Evropu.

“S obzirom na potencijal Crne Gore u oblasti energije vjetra, sunca, kao i hidroenergije, radimo na razvoju industrije obnovljivih izvora energije u našoj zemlji i veoma smo otvoreni za strane investicije, posebno azerbejdžanskih investitora”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da su između Azerbejdžana i Crne Gore uspostavljeni ne samo produktivni partnerski, već i prijateljski odnosi.

“Srećni smo što imamo Azerbejdžan za naše prijatelje i svakako cijenimo svu podršku koju možemo dobiti od naših prijatelja, a jedna od njih je i gas koji bi osigurao energetsku nezavisnost i sigurnost Crne Gore. Sa Azerbejdžanom blisko sarađujemo dugi niz godina. Konkretno, potpisali smo mnoge memorandume o razumijevanju sa državom i lokalnim kompanijama. Spremni smo da omogućimo izgradnju gasovoda na teritoriji Crne Gore, kojim će gas iz Azerbejdžana i dalje stizati do evropskih zemalja“.

On je istakao i da je Crna Gora spremna da postane tranzitna zemlja za isporuku gasa iz Azerbejdžana u Evropu.

U međuvremenu, kako prenosi Trend news agency, Crna Gora može dobiti pristup azerbejdžanskom gasu preko jonsko-jadranskog gasovoda.

Planirano je da se IAP poveže na Transjadranski gasovod, koji je dio Južnog gasnog koridora, za transport gasa u zemlje jugoistočne Evrope.

Gasovod ukupne dužine 516 kilometara protezaće se od Albanije preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Hrvatske.

Kapacitet gasovoda iznosiće 5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.