Republikanci traže drugog kandidata, ne žele Donalda Trampa
Donald Tramp

Republikanci traže drugog kandidata, ne žele Donalda Trampa

Dvije velike konzervativne grupe su signalizirale da su otvorene da u trci za Bijelu kuću 2024. godine podrže drugog kandidata umjesto Donalda Trampa, što je najnoviji znak sve glasnijeg dijela Republikanske partije da je vrijeme da se partija okrene novom predsjedničkom kandidatu, prenosi AP.

Dejvid Mekintoš, predsjednik uticajne grupe Klub za rast, rekao je danas da je ta grupa pozvala nekoliko potencijalnih republikanskih kandidata na samit donatora na Floridi sledećeg mejseca, ali Tramp kao jedini proglašeni glavni kandidat u trci do sada, nije među njima.

Kako je naveo, pozvani su guverner Floride Ron DeSantis, koji se smatra Trampovim najvećim oponentom, zajedno sa bivšom guvernerkom Južne Karoline Niki Hejli, bivšim potpredsjednikom Majklom Pensom, bivšim državnim sekretarom Majkom Pompeom, senatorom Timom Skotom iz Južne Karoline i guvernerom Virdžinije Glenom Jangkinom.

“Mislimo da bi bilo sjajno da ih naši članovi čuju, vide šta imaju da kažu, gdje žele da vode zemlju“, rekao je Mekintoš.

Njegovi komentari su uslijedili nakon memoranduma koji je tokom vikenda objavila konzervativna zagovaračka grupa Amerikanci za prosperitet u kojem se navodi da je grupa spremna da podrži drugog kandidata na predizborima Republikanske stranke.

Tenzije između Trampa i obije grupe nisu nove, ali njihova spremnost da se angažuju oko predloga drugog kandidata može samo da ohrabri najmanje desetak potencijalnih rivala koji razmišljaju o kampanjama.

Očekuje se da će Hejli objaviti svoju kampanju za izbore 2024. sledeće nedelje u Južnoj Karolini.

Obije grupe se pridružuju nekolicini megadonora koji su posljednjih mjeseci signalizirali da traže novog predsjedničkog kandidata.

Tramp se suočava sa nizom pravnih problema, ali je i dalje najdominantnija ličnost u stranci i veoma efikasan prikupljač sredstava, oslanjajući se na mrežu malih donatora, navodi AP.

Amerikanci za prosperitet (AFP), grupa koju su osnovali milijarderi, industrijalci braća Koh, dugo se sukobljavaju sa Trampom.

Njihova značajna mreža odbila je da podrži njega ili bilo kog kandidata na predsjedničkim izborima 2016. i 2020. godine, podsjeća AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.