Preminuo legendari Miroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević

U 88. godini

Preminuo legendari Miroslav Ćiro Blažević

Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini posle duge borbe sa rakom.

Bolest mu je prvi put dijagnostifikovana 2011. godine, dvaput ju je poijbedio, ali treći put, nažalost, nije uspio.

Trenersko ime je stekao donijevši Dinamu, nakon 24 godine čekanja, u sezoni 1981/82, četvrtu i kasnije će se pokazati posljednju titulu šampiona Jugoslavije.

Sa ’Modrima’ je  naredne sezone uzeo i pehar Kupa Maršala Tita, da bi kasnije u prvenstvima Hrvatske sa klubom iz Maksimira još dva puta (1993. i 2003) prvi presjecao ciljnu vrpcu.

Pod njegovom dirigentskom palicom Grashoper je u sezoni 1983/84. trijumfovo u šampionatu Švajcarske, deceniju ranije odveo je ekipu Siona do trofeja Kupa u toj neutralnoj zemlji, a u uspjehe mu se svakako može upisati i to što je  sačuvao Prištinu u elitnom fudbalskom rangu SFRJ, te uveo tuzlansku Slobodu u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Mada mu nije donela trofej, njegov najveći trenerski uspjeh je vjerovatno avantura na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine kada je reprezentacija Hrvatske pod njegovim vođstvom osvojila treće mjesto. Kao selektor uspio je deceniju kasnije da preporodi reprezentaciju BiH ali mu, ipak, nije pošlo za rukom da preko Portugala u baražu odvede ’Zmajeve’ na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.