Iz ruševina spašena tek rođena beba

Iz ruševina spašena tek rođena beba

U ruševinama kuće u sirijskom Janderisu, mjestu koje je u ponedeljak teško pogođeno katastrofalnim zemljotresom, spasioci su pronašli živu, tek rođenu bebu koje je pupčanikom još bila povezana s majkom koja nije preživjela.

Djevojčica je jedina preživjela iz porodice čiji su svi članovi poginuli u urušavanju četvorospratnice.

U tom selu na granici s Turskom spasioci su izvukli tijela njezinog oca Abdulaha Mleihana, majke Afre, tri sestara, brata i tetke.

„Tragali smo za Abu Rudajnom (Abdulahov nadimak) i njegovom porodicom. Prvo smo pronašli njegovu sestru, a onda ženu i njega, bili su jedno pored drugog“, rekao je za AFP prijatelj porodice Halil Savadi koji je bio u stanju šoka.

„Zatim smo čuli neki glas dok smo kopali (…) i ubrzo smo pronašli malenu, Bogu hvala“, rekao je.

Dijete je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom. „Presjekli smo je i moj rođak je prevezao dijete u bolnicu“, dodao je Halil Savadi.

Na videosnimku koja kruži društvenim mrežama može se vidjeti kako muškarac usred ruševina podiže dIJete u rukama potpuno golo, prašnjavo i s pupčanikom koji visi.

Spasioci su odmah umotali dijete jer je temperatura bila oko nule i prevezli ga u bolnicu u obližnjem Afrinu.

Dok se čeka identifikacija ostalih članova porodice, Halil Savadi izgovara njihova imena. „Prognani smo iz Deir Ezora, Abdulah je moj šurak, oženjen sam njegovom sestrom“, rekao je.

Porodica je izbjegla iz nestabilne pokrajine Deir Ezora na istok, misleći da će biti sigurniji u Janderisu, selu koje od 2018. kontrolišu turske snage i proturske pobunjeničke grupe.

Petogodišnju djevojčicu spasili rudari

Petogodišnju djevojčicu Sidru spasili su rudari iz Zonguldaka, koji su otišli na područje pogođeno zemljotresom kako bi pomogli spasilačkim ekipama na terenu.

Međutim, njena osmomjesečna sestra Nur i trogodišnji brat Sejfetin nisu preživjeli.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.