Đukanović: Uskoro ime kandidata za predsjednika

Đukanović: Uskoro ime kandidata za predsjednika

Predsjednik države, lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović istakao je da će stranka koju predvoditi brzo saopštiti ime kandidata sa kojim će nastupiti na predsjedničkim izborima, a uvjeren je da će kroz razgovor sa drugim partijama opozicionog bloka ubrzo dogovoriti hoće li na izborima nastupiti sa jednim ili više kandidata koji su posvećeni nacionalnim interesima Crne Gore i daljoj afirmaciji evropskog sistema vrijednosti.

Na konferenciji za medije koju je održao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani-Sadriu koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, Đukanović je ukazao da to što još uvijek nijesu saopštili ime kandidata ne znači da na njegovom definisanju ne rade.

"Kao predstavnici ozbiljne politike trudimo se da sagledamo sve aspekte, ne samo domaće nego i regionalne i šire političke aspekte i nakon toga izađemo sa kandidatom za kojeg vjerujemo da može pobijediti na izborima i istovremeno kandidatom koji će, uz promjenu koja će uslijediti nakon parlamentarnih izbora, doprinijeti konsolidaciji državne politike Crne Gore, konsolidaciji izvršne vlasti, a što je nužan uslov da bi se Crna Gora vratila na put uspješnog demokratskog i ekonomskog razvoja i evropske integracije",  naglasio je Đukanović.

O tome hoće li taj kandidat biti stranački ili nestranački, dodao je, razgovaraju ne samo unutar DPS-a, nego i unutar koalicije.

"Jasno je da nakon već nekoliko istaknutih kandidatura koje nastupaju sa drugog pola političke scene, suprotstavljene nama, želimo da obogatimo ponudu na predsjendičkim izborima kandidatima koji će ponuditi jasne i uvjerljive argumente, ne samo obećanja, na bazi onoga što smo do sada uradili, argumente u prilog punoj posvećenosti nacionalnim interesima Crne Gore i daljoj afirmaciji i dostizanju evropskog sistema vrijednosti", pojasnio je Đukanović.

Poručio je i da za njih ne postoji važniji interes Crne Gore od daljeg napretka na putu implementacije evropskog sistema vrijednosti, kao i da imaju i stranačke i nestranačke kandidate koji dijele takve vrijednosti.

"Razgovaramo unutar saveza, koji se danas smatra opozicionim, ali koji predstavlja 40 poslanika u parlamentu, i ubjeđen sam da ćemo doći do jednog ili više kandidata koji će učestvovati na izborima. Podrazumijeva se da u slučaju eventualnog drugog kruga nema sumnje da je to savez koji ostaje privržen tim vrijednostima i da nije sklon kompromisima kada je u pitanju građanska i evropska Crna Gora",kategoričan je Đukanović.

Komentarišući više puta ponovljenu izjavu odlazećeg premijera Dritana Abazovića da je poželjno da on više ne bude predsjednik države, kazao je da Abazović nije ni prvi, ni posljednji koji ima takve želje. Upitao je, zatim, kome u Crnoj Gori može biti tako važno da na izborima eliminiše nekog ko je, kako je rekao, personifikacija i učuvanog mira, unapređenja multietničkog sklada, zaštićene Crne Gore od bombardovanja, obnovljene nezavisnosti, ulaska u NATO i dolaska u predvorje Evrope.

"Kome i zašto? Logičan odgovor - onome ko želi da poništi ta dostignuća. Ne želim da idem dalje u elaboraciju, umjesto toga reći ću jednostavnije – to nije prvi put da prisustvujemo demonstraciji jednog provincijalnog političkog nazora",  istakao je Đukanović.

Cilj takvih nastupa je, dodao je, da „očiste teren“, jer se tako, kako je pojasnio, „manje vidi politička marginalnost, kratkotrajnost i prolaznost“.

Poručio je i da on vjeruje u punu konkurenciju i kazao da bi volio da na predstojećim izborima kao kandidate vidi sve one koji smatraju da imaju što da ponude, pa i samog Abazovića.

"I da zaista onda vidimo kolika je njegova specifična težina na crnogorskom političkom tržištu", kazao je.

Govoreći o navodima bivšeg premijera Zdravka Krivokapića da će DPS dati glasove kandidatu Demokratskog fronta kako bi se iz izborne trke eliminisao predsjednik Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić ocijenio je da je teško povezati sve što je Krivokapić pričao.

"Najbolje je, da kažemo tako, da ga ostavimo u njegovom virtuelnom svijetu, neka on pretpostavlja što se sve može dogovoriti. Ne postoji komentar koji bi racionalan čovjek, a sebe svrstavam u grupu racionalnih ljudi, mogao dati kao valjan odgovor", rekao je Đukanović.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.