RIK da dostavi dokumentaciju u vezi sa predsjedničkim kandidatima lidera Pokreta
Foto: Pobjeda

RIK da dostavi dokumentaciju u vezi sa predsjedničkim kandidatima lidera Pokreta "Evropa sad" i Demokratskog fronta (DF) zbog njihovog prebivališta i prava glasa u Srbiji

Republička izborna komisija Srbije (RIK) zatražila je izjašnjenje nadležnih organa Srbije o navodnom prebivalištu i pravu glasa u Srbiji lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića i Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića.

Oni su odgovorili na zahtjev Državne izborne komisije Crne Gore ističući da će im proslijediti odgovore nadležnih organa.

Podsjećamo, Državna izborna komisija (DIK) odlučila je da se Republičkoj izbornoj komisiji Srbije obrati radi dostavljanja dokumentacije u vezi sa predsjedničkim kandidaturama lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića i Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića zbog njihovog prebivališta i prava glasa u Srbiji.

Oni su kazali da zakonom determinisan rok od 48 sati dovodi u pitanje mogućnosti DIK-a da utvrdi da li lica koja podnose kandidaturu za predsjednika ispunjavaju potrebne uslove i zamolili za hitnost u postupanju zbog činjenice da se lista kandidata za predsjednika utvrđuje 28. januara.

Protiv ove odluke glasao je jedino predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Odluku su predložili predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke strane (BS).

Pobjeda je pisala o tome da se u slučaju kandidature Spajića za predsjedničke izbore otvara pitanje da li on može biti biran za predsjednika Crne Gore, zato što nije jasno da li ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15 godina prije dana održavanja izbora, što je uslov koji propisuje Ustav i Zakon o izboru predsjednika Crne Gore.

Iz biografije Spajića, koja je dostupna na zvaničnom sajtu Pokreta „Evropa sad“, jasno se navodi da se on u Crnu Goru vratio 2020. godine, a da je do tada, od završetka školovanja, radio u Tokiju i Singapuru.

To znači da kandidatura Spajića zavisi od toga da li je, pošto je godinama živio i radio u inostranstvu, u tom periodu imao prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori ili ga je odjavio,prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.