Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo bih sankcije Rusiji
Goran Danilović

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo bih sankcije Rusiji

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore. On je na svom Fejsbuk profilu odgovorio na još neka pitanja, među kojima je i ono o ukidanju sankcija Rusiji - kazao je da bi ih ukinuo jer je to naš interes i naša obaveza.

 Kako je naveo, odgovara javno, da ga niko ne bi zapitkivao putem poruka. Njegovu objavu prenosimo integralno:

"Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?

Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj.

Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis "Zdravkove Vlade" ili potom "manjinske", nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne.

Da li bi ukinuo sankcije Rusiji?

Da! To je naš interes i naša obaveza. Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo.

Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara.

Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu.

Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!

Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU!

Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi.

Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem - to nije hrabrost, to je budalaština.

Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?

Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?

Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne - važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument.

Kako misliš da se kadiduješ za predsjednika Crne Gore a radiš protiv nje i navijaš za Srbiju?

Za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom, dakle, mislim tako.

Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine.

Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko.

Ti i tvoja SPC ste okupatori!!!

SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.

Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad.

Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?"

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.