Bivši izraelski premijer Naftali Benet je ispričao kako je tekao razgovor o sudbini Zelenskog sa Putinom
IZVOR: PROFIMEDIA

Bivši izraelski premijer Naftali Benet je ispričao kako je tekao razgovor o sudbini Zelenskog sa Putinom

Bivši izraelski premijer Naftali Benet, koji je početkom 2022. godine bio posrednik između rukovodstva Rusije i Ukrajine, ispričao je u intervjuu izraelskom "12 kanalu" da ga je ruski lider Vladimir Putin na početku rata u Ukrajini uvjerio da neće ugroziti ukrajinskog predsjednika Volodimiru Zelenskom.

Ovo je bio Benetov prvi intervju otkako se povukao iz politike u ljeto 2022. godine. Prisjećajući se svog puta u Moskvu 5. marta 2022. gdje je imao sastanak sa Putinom u Kremlju, Benet je ispričao kako je tekao razgovor o sudbini Zelenskog.

"Znao sam da je Zelenski ugrožen. Krio se u nekakvom bunkeru za koji niko nije znao. Ali u nekom trenutku, posle tri-četiri sata od početka sastanka, pitam: 'Recite mi, da li namjeravate da ga ubijete?' On je odgovorio: 'Neću ubiti Zelenskog.' A onda sam mu rekao: 'Želim da potvrdim, vi mi dajete riječ da nećete ubiti Zelenskog.' On je odgovorio: 'Neću ubiti Zelenskog'", dao je Benet svoju verziju sadržaja razgovora sa Putinom.

Nakon sastanka u Kremlju, bivši premijer je na putu do aerodroma telefonirao Zelenskom i uvjerio ga da nije u opasnosti. Odmah nakon toga, primjetio je Benet, ukrajinski predsjednik se "vratio u svoju kancelariju i snimio video iz svog kabineta" u kojem je saopštio da se ničega ne plaši.

Prema riječima izraelskog političara, u tom trenutku ruski lider je napravio veliki ustupak.

"Zelenski je te subote takođe napravio veoma veliki ustupak… Odbio je da uđe u NATO. To su bili ogromni ustupci obje strane", smatra bivši premijer.

Benet je takođe primjetio da ga je ukrajinski predsjednik zamolio da se obrati ruskom rukovodstvu nakon početka specijalne operacije, s njegove strane je to bila "molba za pomoć".

"Zelenski me je pozvao i zamolio da kontaktiram Putina. Imam sve evidentirano… Bilo mu je veoma teško. Ne zaboravite, u tom trenutku je bio siguran da su mu dani odbrojani, da namjeravaju da ga ubiju", rekao je bivši šef vlade.

Istovremeno je dodao da je "potpunosti koordinirao sve svoje akcije" sa liderima SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, kaže za ''12 kanal''.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.