Filipović: Moramo da  štitimo sopstvene ekonomske interese

Filipović: Moramo da štitimo sopstvene ekonomske interese

Finansijski savjetnik i ekonomski analitičar Oleg Filipović kaže da Crna Gora trpi značajne štete zbog rata u Ukrajini i gubitka velikih tržišta kao što su rusko i ukrajinsko i da, ako nam Evropska unija ne pomogne u njihovom saniranju, naša država mora naći način da sama zaštiti svoje interese.

–Iako nema direktnih ekonomskih posljedica od rata u Ukrajini, Crna Gora se našla pod izuzetno jakim indirektnim posljedicama. Čitav naš ekonomski sistem je stavljen na ozbiljan test. Bez obzira na to kako će se završiti katastrofa koja se dešava u Ukrajini, troškovi za naš sistem već su poprilično veliki.

''Oni se ogledaju na tržištu nekretnina (direktna pogođenost rastom cijena kako rente, tako i prodajnog metra kvadratnog, što najviše osjeća domicilno stanovništvo) i na finansijskom tržištu (došlo je do povećanja cijene novca), što je u ovom slučaju pogodilo i Vladu kroz zaduživanje po cijeni od 5,5 do 7,5 odsto na domaćem tržištu, dok su projekcije da će se cijena novca u plasmanu prema domaćim pravnim i fizičkim licima kretati od 7,5 posto pa naviše'' – kazao je ovaj ekonomski analitičar u razgovoru za "Dan".

On podsjeća i na opterećenje zbog velikog priliva izbjeglica iz država koje su u ratu.

– Izbjegličku krizu takođe nismo mogli izbjeći, tako da u ovom momentu imamo 32.000 Ukrajinaca i oko 12.000 Rusa sa boravištem u Crnoj Gori, što čini oko sedam odsto domaće populacije. Iako je ostvaren rekordan promet u turističkoj sezoni, primjećujemo i gubitak od oko 30 odsto potencijalnih prihoda od tradicionalnih gostiju – ističe Filipović.

Kako smatra, kao zemlja koja je u pristupnim pregovorima sa EU i prati njenu spoljnu politiku, treba da postavimo pitanje imamo li pravo na pomoć od strane Brisela, na primjer za socijalno-zdravstvene usluge koje se pružaju izbjeglicama, imamo li pravo na dodatne fondove iz EU za saniranje naših gubitaka i kako to obezbijediti. EU je po raznim osnovama investirala u Crnu Goru 610 miliona, a u ovoj godini dala je i 30 miliona eura za obnovljive izvore energije.

– Uz svu zahvalnost za obezbijeđene investicije, moramo se ponašati kao zemlja EU ukoliko želimo da budemo njen dio, a to znači da štitimo sopstvene ekonomske interese kao Poljska, Češka ili Njemačka, koje po svaku cijenu štite svoje interese, što se najbolje vidi u energetskom sektoru, ili u koaliciji Italija– Poljska na istom sektoru – naglašava Filipović za Dan.

On pojašnjava da to znači da moramo pronaći modus kako bismo otvorena pitanja naših interesa riješili u direktnim pregovorima, sa preciznom kalkulacijom šta i zašto tražimo, kao i prikazivanjem naših gubitaka nastalih zbog rata u Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.