Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće  danas  izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu

Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće danas izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu

Skupštinski odbori razmatraće danas predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće predložene izmjene danas, a crnogorski parlament će se o tome izjasniti na vanrednoj sjednici u subotu.

U Vladinom obrazloženju se navodi da se donošenju Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Državnom tuzilaštvu pristupilo na inicijativu Tuzilačkog savjeta (TS), u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje v.d.

TS podsjeća da je nakon isteka perioda od šest mjeseci, u julu 2022. godine, odredio istu osobu za v.d. VDT-a na isti vremenski period, odnosno do 5. februara ove godine.

Kako se navodi, s obzirom na činjenicu da još nije izabran VDT u punom mandatu, da će uskoro najvjerovatnije biti potrebno odrediti novog v.d. VDT-a, imajući u vidu ograničenje iz Zakona o Drzavnom tužilaštvu, predlažu se izmjene Zakona.

Ocjenjuje se da diskonuitet na poziciji VDT-a, a time i predsjednika TS, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na rad institucije.

"Budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu v.d. upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti", kaže se u obrazloženju.

Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku, prenosi RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.