Ruski biznismeni tužili Evropsku uniju zbog sankcija: Na red dolazi i Crna Gora?
Ilustracija

Ruski biznismeni tužili Evropsku uniju zbog sankcija: Na red dolazi i Crna Gora?

Desetine Rusa i Bjelorusa podnijele su tužbe Sudu pravde EU kako bi osporili to što su uvršteni na listu sankcija i zbog štete koja im je sankcijama nanešena.

Prema pisanju njemačkog lista Bild am zontag, Sud sa sjedištem u Luksemburgu primio je tužbe od jedne kompanije i 61 pojedinca iz Rusije i Bjelorusije, koji su stavljeni na crnu listu EU zbog njihove navodne podrške vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini.

Poslovne ličnosti nastoje da ospore ono što smatraju kršenjem njihovih ljudskih prava i zamrzavanje njihove imovine u EU.

Prema nekim informacijama, slična tužba uslijediće i prema državama koje nisu članice EU a koje su uvele sankcije pojedincima iz Ruske Federacije, među kojima je i Crna Gora.

Podsjetimo, konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da je još 10. juna napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

“Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije“, saopštio je Adžić svojevremeno.

Ovako tvrd stav zvanične Podgorice nema uporište u Ustavu, pa je to činjenica koju će oštećeni ruski državljani i kompanije koriste.

Ustav Crne Gore garantuje privatnu imovinu i strancima, a ona može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala.

O tome Ustavni sud tek treba da se izjasni, a mnogi ruski državljani čija je imovina zamrznuta u Crnoj Gori najavili su tužbe.

Ipak, kao što se i očekivalo, sve je počelo od tužbi prema EU. Prema izveštajima medija, tužioci u Luksemburgu su ruski milijarder i bivši vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič, vlasnik ESN grupe Grigorij Berezkin i Genadij Timčenko, koji je vlasnik Volga Grupe, ruske kompanije sa poslovima u energetici, transportu i građevinarstvu.

Suosnivač Alfa grupe Mihail Fridman i Ališer Usmanov, vlasnik najvećeg ruskog proizvođača rude gvožđa, takođe su među onima koji su tuženi.

EU je usvojila devet rundi sankcija protiv Rusije od 24. februara, kada je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Pored poslovnih ljudi, kazne obuhvataju mjere protiv ruskih novinara i kompanija. EU je u decembru stavila na crnu listu 141 ruskog pojedinca i 49 pravnih lica, uključujući ministre, guvernere, sudije, članove parlamenta, pjevače i voditelje, kao i pet političkih partija.

Posljednjim merama su takođe oduzete dozvole za emitovanje programa u EU još četiri ruska medija, uveden je niz zabrana izvoza i proširena su ograničenja za još tri banke.

Ograničenja izvoza proširena su na 168 dodatnih ruskih subjekata usko povezanih sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom, čime je ukupan broj sankcionisanih kompanija porastao na 41.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.