DPS Herceg Novi: Bolnica Meljine i Institut – birokratske ili neke druge igre?
Demokratska partija socijalista

DPS Herceg Novi: Bolnica Meljine i Institut – birokratske ili neke druge igre?

Aktuelni problem bolnice Meljine i Instituta “Dr Simo Milošević“ u Igalu potvrđuju nemoć lokalne koalicione vlasti u Herceg Novom, saopšteno je danas iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

“Izuzev Novske liste, ostali činioci vlasti u Herceg Novom su i vlast u državi Crnoj Gori. Ta vlast ne zna, ne želi ili neće da riješi probleme u bolnici Meljine i Institutu. Uzalud vapaji i protesti zaposlenih u ove dvije, za građane Herceg Novog od izuzetnog značaja, institucije. Uzalud i razgovori u Vladi Crne Gore i Opštini Herceg Novi. I sa jednog i sa drugog mjesta dobija se verbalna podrška, obećanja i utjeha. A onda, nastupi neki birokratski problem za koji se kaže da je nepremostiv. Pa upravo je ta birokratija vlasti koja obećava rješenja“, saopštemo je iz DPS-a.

Birokratija je poručuju izgovor da se ne ispuni obećano.

“Ako su svi u Crnoj Gori i Opštini Herceg Novi deklarativno za rješavanje ovih problema, kako onda može birokratija biti prepreka? Poluge vlasti su takve da se ni jedan bitan interes ne može ugroziti, ako postoji volja. Ali, ima li zaista volje?“, upitali su iz DPS-a

Kao prelazno rješenje za Bolnicu Meljine se pojašnjavaju nudi da bude istureno stacionarno odjeljenje Bolnice Kotor.

“Stručni kadar iz bolnice odlazi a najavljuje se i otpuštanje još 60 radnika. Nažalost, iskustvo nas uči da kod nas prelazna rješenja najčešće postaju trajna. Zašto Opštine Herceg Novi i odbornici u Skupštini ne pokažu snagu i preduzmu najradikalnije mjere građanske neposlušnosti u odbrani opstanka bolnice Meljine u punom kapacitetu? Niko ne spori postojanje sudskog spora zbog loše privatizacije. Neka se vodi spor, i neka se pokaže ko je i zašto kriv. Nemojte samo da trpe građani, zaposleni i na prvom mjestu zdravstvena zaštita u Herceg Novom“, ističe se u saopštenju.

Institut Igalo je naglašavaju za Herceg Novi privredni gigant.

“Nosilac zdravstvenog turizma Crne Gore, nastavna baza za Fakultet primjenjene fizioterapije. Raspolaže sa velikom imovinom izgrađenih i neizgrađenih površina za koje je uredno izmirivao poreske obaveze. Tržišno posluje i akcionarsko je društvo. Potrebna mu je pomoć da prevaziđe trenutne probleme. Država je po više osnova vlasnik preko 50% akcionarskog udjela. Pomagala je država i manje važne privredne subjekte sa mnogo većim iznosima. Pored rješenja koje predlaže menadžment postoji i mogućnost otuđenja djela imovine, zamjene duga za akcije itd“, naglasili su iz DPS-a.

Uvršćujući ga u Plan privatizacije za ovu godinu prije rješavanja problema Instituta, država je samoj sebi vezala ruke. Upitali su ima li neke druge planove?

Ako ih ima, iz DPS-a postavljaju pitanje zašto ne saopšte javno da građani i zaposleni znaju šta da očekuju?

“Lokalna koaliciona vlast je na izborima obećavala da do ovoga neće doći. Došlo je! Građani, posebno na izborima, vjeruju u lijepe riječi i obećanja. Ne sagledavaju do kraja što je realno i koji su kapaciteti onoga koji im obećava. Skloniji su da povjeruju da je svaka promjena dobra. Vrijeme je majstorsko rešeto. U našem slučaju malo toga ili skoro ništa je prošlo rešeto, nažalost“, zaključili su iz DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.