Raičević: Sistem je pred kolapsom
Vladan Raičević, Foto: Dan

"Da je situacija normalna dobili bi zajedničkog kandidata koji bi u prvom krugu pobijedio na predsjedničkim izborima"

Raičević: Sistem je pred kolapsom

O rezultatima predsjedničkih izbora teško je govoriti, još teže prognozirati pobjednika u trenucima sveopšte političke krize, dnevno-političke šizofrenije, te domaćeg i međunarodnog brukanja nedoraslih političara koji su se uveliko udaljili od građanina. Nažalost, dekadencija crnogorske politike je ubrzana lakovjernim stranačkim prvacima koji u ime naroda koji ih je delegirao – pričaju i rade ono što nije u interesu njihovih poslodavaca. Dakako, poslodavac na osnovu ugovora o radu, a u ovom slučaju predstavljenih političkih programa, kažnjava na osnovu iznevjerenih očekivanja, kojih je bilo u kontinuitetu, kazao je u razgovoru za "Dan" poslanik Pokreta za promjene (PzP) Vladan Raičević.

Raičević dodaje da s obzirom na to da je crnogorsko društvo posve podijeljeno, čak i kad je riječ o pobjedničkom taboru iz 2020. godine, u susret najavljenim blokovskim nastupima na predstojećim izborima mora se pristupiti realnim i pravednim potezima, koji će ovu državu izvući iz opasne institucionalne krize.

"Da bi se situacija iole stabilizovala, trenutno najjači politički savez treba da predloži onog kandidata koji je prihvatljiv ostatku parlamentarne većine, kako bismo već u prvom krugu dobili novog predsjednika države. Nakon toga, u istoj političkoj korektnosti, na parlamentarnim izborima, kad god se održali, podržati onog kandidata iz drugog bloka koji uživa povjerenje domaće i dobrim dijelom međunarodne javnosti, kako bi Crna Gora izašla iz mračnog doba novije političke istorije", istakao je poslanik PzP-a.

Raičević dodaje da su građani, koji stoje iza parlamentarne većine iz 2020, očekivali minimum iskrenosti i političke korektnosti kad je u pitanju formiranje 44. Vlade, koja je, izgleda, samo prazno slovo na papiru.

"43. Vlada je pala, nalazimo se u jednom praznom prostoru koji razara parlamentarnu demokratiju, koja počiva na tripartitnoj podjeli vlasti, što znači da je sistem pred totalnim slomom. Jedini izlaz iz višemjesečne krize je formiranje nove vlade, koja je bila dogovorena i mandatar predložen ili prijevremeni izbori na koje je spreman samo onaj politički subjekt koji je nepravedno izopšten iz polja odlučivanja, a to je Demokratski front. Do kada će trajati aktuelna agonija zavisi od onih političkih aktera koji drže institucije zarobljenim zarad uskostranačkih interesa, a koji su nauštrb svakom građaninu Crne Gore. Formirajmo vladu prije početka predsjedničke kampanje, ili skratimo mandat Skupštini, treća opcija nije ono što Crnogorci zaslužuju", poručio je Raičević.

Popunjavanje Ustavnog suda preduslov za prevazilaženje krize

Prema mišljenju poslanika Raičevića, stekli su se uslovi za izglasavanje nedostajućih sudija Ustavnog suda.

"To je takođe preduslov za prevazilaženje krize, počev od lokalnog nivoa, državnog, pa i evropskog – koji je, nažalost, u velikoj mjeri zbunio nespretne političke prvake koji bi na osnovu ugovora sa građanima trebalo da odlučuju o sudbini jedne suverene zemlje. Moralna saglasnost i volja istih je zanemarena, vlastodršci ne služe svrsi za koju su greškom predodređeni. Očekujemo brzi rasplet ili totalni haos sa dalekosežnim posljedicama. Nadamo se minimumu političke odgovornosti, koja neće dozvoliti ovaj drugi scenario", ocijenio je on.

Raičević ističe da izbor sudija Ustavnog suda, formiranje nove vlade, te izbor novog predsjednika, stvaraju preduslov za konačno otvaranje prostora za pripremu prvih fer izbora nakon uvođenja višestranačja u politički život Crne Gore.

"Da bi sistem iole bio funkcionalan, barem u servisiranju osnovnih društvenih potreba, iz haosa moramo izlaziti postepeno, gore pomenutim redosljedom, ili totalnim poništenjem političke postavke, koje može prouzrokovati zastoj društvenog progresa koji počiva na polugodišnjim učincima na polju ekonomije", poručio je Raičević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.