Riši Sunak smijenio predsjednika svoje stranke sa čela ministra
Riši Sunak

Riši Sunak smijenio predsjednika svoje stranke sa čela ministra

Britanski premijer Riši Sunak smijenio je danas lidera Konzervativne stranke Nadhima Zahavija nakon što je istraga o njegovim poreskim poslovima otkrila ozbiljno kršenje ministarskog kodeksa.

Sunak je angažovao nezavisnog advokata da istraži Zahavijeve poreske poslove. Zahavi je nakratko bio ministar finansija tokom političkih previranja u Britaniji prošle godine.

Zahavi je rekao da su britanske poreske vlasti zaključile da je bio "nepažljiv" sa svojim povraćajima, ali da nije napravio namjernu grešku da plati manje poreza.

"Nakon završetka istrage nezavisnog advokata, čije je rezultate podijelio sa nama obojici, jasno je da je došlo do ozbiljnog kršenja ministarskog kodeksa“, rekao je Sunak u pismu Zahaviju u kojem ga obavještava o svojoj odluci da ukloni ga.

Nezavisna advokatica Lori Magnus otkrila je da je Zahavi obmanuo javnost kada je rekao da su izvještaji u julu prošle godine o njegovim poreskim poslovima "očigledno klevetnički".

U izvještaju Magnus od četiri stranice sa detaljima Zahavijevog poreskog slučaja navodi se da je pokazao „nedostatak poštovanja prema opštim principima ministarskog kodeksa”, koji uključuju principe da „bude fer, otvoren i uzoran vođa svojim ponašanjem”.

"Zahavijevo ponašanje kao ministra palo je ispod visokih standarda koje, kao premijer, s pravom očekujete od onih koji služe u vašoj vladi“, rekla je Magnus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.