Pavel pobijedio na izborima u Češkoj
Peter Pavel, Foto: Reuters

Pavel pobijedio na izborima u Češkoj

Budući novi predsjednik Češke, general u penziji Petr Pavel (61) apelovao je na Čehe da se ne osjećaju poraženo ako nisu glasali za njega, jer namjerava da razgovara sa svakim ko ima ideje i rješenja a pobijedile su demokratske i građanske vrijednosti. "Znam da su mnogi razočarani zato što nije pobijedio njihov kandidat. U ovoj zemlji ne vidim pobjedničke ili poražene birače. Pobijedile su vrijednosti kao istina, dostojanstvo, poštovanje i pokornost. Uvjeren sam da želimo Češku u kojoj ne vlada bezvezno raspoloženje, kako ga je označavao Vaclav Havel, već u kojoj vlada dobro raspoloženje", kazao je Pavel na konferenciji za novinare.

Posle prebrojanih glasova sa 99 odsto birališta, general Pavel osvojio je 58,12 odsto glasova dok je protivkandidat, bivši populistički premijer, sada lider opozicije, peti najbogatiji tajkun u Češkoj, Andrej Babiš (68) osvojio 41,87 odsto glasova a izlaznost je dostigla skoro 70 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Sam Babiš drugi krug predsjedničkih izbora u petak i danas označio je kao “referendum o Babišu“.

Premijer Petr Fijala poručio mu je da sada vidi kako je on i njegov populizam prošao na tom referendumu a general Pavel takođe je ocijenio da Česi nisu toliko masovno glasali za njega, generala Pavela, već su bili protiv onoga čega je oličenje Babiš.

Andrej Babiš čestitao je generalu Pavelu pobjedu, priznao svoj poraz i poželio novom predsjedniku da bude predsjednik svih, ima sluha za njihove probleme i da se bori za češke nacionalne interese.

“Zamolio bih naše pristalice da prihvate da sam poražen i da prihvate da imamo novog predsjednika“, kazao je Andrej Babiš.

Petr Pavel položiće zakletvu 9. marta, pošto dva dana ranije Milošu Zemanu ističe drugi, po Ustavu posljednji mandat na čelu Češke.

Umjetnici iz alternativne grupe Ztohoven objećali su da će ako Pavel bude izabran za novog predsjednika Češke vratiti predsjednički barjak koji su ukrali prije nekoliko godina prerušeni u odžačare sa krova zamka Hradčani i okačili umesto njega ogromne crvene gaće kao znak da se Česi svog tada izrazito proruskog predsjednika Miloša Zemana – stide.

General Petr Pavel posle izrazitih ličnosti Plišane revolucije i češke tranzicije koji su stajale na čelu Češke, Vaclava Havela, Vaclava Klausa i Miloša Zemana znači povratak institucije predsjednika republike Ustavu i uglavnom ceremonijalnim ovlašćenjima, dok politiku i spoljnu, unutrašnju i ekonomsku kreira i odgovara za nju češka vlada.

Za inostranstvo izbor generala koji je u penziju otišao sa funkcije šefa Vojnog komiteta NATO znači potvrdu i nastavak savezničkih obaveza i jačanje proevropskog smjera zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.