Broj osnovaca u Beranama drastično smanjen u zadnjih  godina

Broj osnovaca u Beranama drastično smanjen u zadnjih godina

Da migraciona kretanja i pad nataliteta potresaju Berane ukazuje i podatak da ova opština iz godine u godinu broji sve manje učenika i da je broj umrlih stanovnika veći u odnosu na broj rođenih. Podaci govore da u Crnoj Gori trenutno ima 70.158 osnovaca, od čega u sjevernoj regiji 15.807, a u opštini Berane 2.819. Prije deset godina u osam osnovnih škola u Beranama bila su upisana 3.254 učenika što znači da ih je danas 435 manje. Manje ih je za 63 i u odnosu na školsku 2020/21 kad ih je bilo 2.882. I srednje škole u Beranama, kojih ima četiri, bilježe manji broj đaka u odnosu na minili period. Trenutno nastavu u Beranama pohađa 1.569 srednjoškolaca, dok ih je prije dvije godine bilo 1.746, ili 177 više. Beranske osnovne škole trenutno imaju 18 područnih odjeljenja, dok ih je prije tridesetak godina bilo duplo više. Posebno alarmantna situacija je na seoskom području, prenosi Dan.

Tako se u pet osnovnih seoskih škola na području Berana prošle godine nalazilo samo 28 prvaka. Nastavu u osnovnoj školi u Šekularu trenutno pohađa svega 30 đaka, od čega samo jedan prvak, iako je prije pet decenija ova obrazovna ustanova brojala oko 400 učenika.

Osmogodišnja škola koja broji jednog prvaka je i ona u beranskom selu Štitari. Nastavu u ovoj ustanovi pohaćaju 23 đaka, dok je taj broj prije tri decenije bio oko 150.

Osnovna škola u Lubnicama, koja je udaljena od Berana svega desetak kilometara, od nekadašnjih 500 đaka svedena je na 23 učenika, od kojih su tri prvaka. Ključ je stavljen u vrata četvororazredne osnovne škole u beranskom selu Kaludra, koja je 1972. godine brojala 105 đaka, dok su brojni školski objekti u udaljenim selima porušeni ili prepušteni propadanju.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović ističe da se radi o zabrinjavajućim podacima i da država mora donositi posebne mjere za stimulisanje nataliteta i zaustavljanje migracionih kretanja.

-Trenutni podaci o broju učenika opominju jer iz godine u godinu imamo sve manje đaka u školskim klupama. Ako tome dodamo da imamo sve veći broj umrlih od broja rođenih i da se u takvim okolnostima svaki peti stanovnik naše opštine nalazi na birou rada onda to samo po sebi govori da država mora mijenjati strategiju razvoja sjevrenog regiona. Jednostavno, uz valorizaciju raspoloživih potencijala, mora se raditi na oživljavanju privrede i otvaranju radnih mjesta u realnom sektoru, ako mislimo da zaustavimo ovako negativne trendove – kaže Todorović za "Dan".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.