Osam porodica devet dana odsječeno od svijeta zbog nevremena ili nemara?
Most na Ljuboviđi, foto: Dan

Osam porodica devet dana odsječeno od svijeta zbog nevremena ili nemara?

Deveti je dan kako osam porodica u zaseoku zvanom Dvorišta, koji pripada Mjesnoj zajednici Ravna Rijeka, ne mogu doći do Bijelog Polja. Naime, poplave koje su nedavno zadesile ovu opštinu napravile su štetu i na ovom području. Most preko Ljuboviđe odnijela je vodena bujica i tako za 35 stanovnika ovog mjesta napravila ogromne probleme, piše Dan.

Kako ističe mještanin Slobodan Bošković, most je bio napravljen na improviizovan način, sa betonskim stopama i podlogom od šasija od kamiona. Bošković naglašava da nikad niko nije uslišio njihove molbe da dobiju pravi most kakav i dolikuje 21. vijeku.

– Ovo je strašno i nevjerovatno. Voda je odnijela most,a niko se nije udostoji da nas obiđe i vidi kako živimo i kako se snalazimo. Istina, nakon onog velikog nevremena stigli su, obilazeći sva ugrožena područja, predstavnici opštinskog Kriznog šztaba i kazali da se mora sačekati da se vodostaj Ljuboviđe smanji i da će brzo reagovati, ali prođe devet dana i niko više ne dođe – konstatuje Bošković.

Urađen projekat za most, ali ništa od radova

Mještani kažu da su i ranije imali problema, da Ljuboviđa zna da se izlije i preplavi most, ali se dosad nije dešavlo da ga odnese.

– Svake godine apelujemo na nadležne opštisnke službe da se uradi normalan most, da bez straha memo doći do svojih kuća. Iz lokalne uprave su nam kazali da se prvo mora uraditi projekat. Mi smo i to uradili, odnosno projekat je uradio profesor građevine Radomir Zejak. Odrađena je i revizija projekta i kada smo pomislili da ćemo konačno doći na red, opet ništa. Možda je ovo opomena za one koji prave te prioritete kad su u pitanju ulaganja u lokalnu infrastrukturu – ističu mještani Dvorišta.

Kaže da su očekivali da će se stanje popraviti nakon što ih je posjetio ministar Filip Adžić.

– Vidio je kakva nas je muka snašla, i kazao da će se on založiti da se privremeno postavi most koji se koristi u ovako vanrednim situacijama. Da slluži privremeno, kako bi mogli normalno da živimo.Od tada niko nam se nije javio, a kamo li da je nešto konkretno urađeno. Stoga pozivamo nadležne opštinske i državne organe da reaguju – ističe Bošković i dodaje da ne zna kako će djece odavde u ponedjeljak otići na nastavu jer je zaseok Dvorišta praktično odsječen od svijeta i civilizacije.

Imamo jednu alternativu, da nepodesnim putem kroz šumu, idemo okolo na Ribarevine, probijajući se kroz nepristupačan teren. I tuda, sobzirom na teren, može proći samo neko jako terensko auto. Radi se o kilometar puta koji je privatna svojina, tako da je pitanje kada će nam vlasnici zabraniti da ga koristimo. Ako padne snijeg ni tim putem ne možemo – ističu mještani zaseoka Dvorišta i dodaju da su prije neki dan nepokretnu babu iz komšiluka u kolicima nosili tim putem kako bi stigla do bolnice jer Hitna pomoć do njih doći ne može.

Iz lokalne uprave su kazali da se mora sačekati da se vodostaj povuče kako bi se na pravovremen i valjan način reagovalo.

– Nakon toga, u saradnji sa Savjetom mjesne zajednice treba vidjeti kako da se riješi ovaj problem – kazali su iz Opštine Bijelo Polje.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.