Bloomberg: SAD će Ukrajini poslati 31 tenk Abrams
Ilustracija

Bloomberg: SAD će Ukrajini poslati 31 tenk Abrams

SAD će poslati Ukrajini 31 tenk M1 Abrams, u novoj vojnoj pomoći vrijednoj 400 miliona dolara, prenio je danas Reuters, pozivajući se na zvanične tvitove Bloombergovih novinara.

Objava dolazi dan nakon što je Reuters, pozivajući se na svoje izvore, objavio da bi SAD mogao promijeniti stav u vezi svojih najmoćnjih tenkova, koje već dugo odbija poslati Ukraini.

SAD je taj stav opravdavao logističkim teškoćama te kompleksnoj obuci za njegovo korišćenje, koja traje dugo.

Osim toga, održavanje im je skupo, dok im motor od 1.500 konjskih snaga ne pokreće konvencionalno, već mlazno gorivo.

Korišćen u nekoliko ratova

Sa druge strane, njemački tenkovi Leopard 2, čiju je isporuku Ukrajini Berlin odobrio ranije u srijedu, rasprostranjeni su u Evropi te bi ih Ukrajini bilo lakše koristiti i održavati.

Tenk Abrams u upotrebu je ušao 1980. godine, a od tada ih je proizvedeno oko 10.700 u raznim verzijama.

Korišten je u ratovma u Avganistanu, Iraku i Jemenu.

Njemačka je ranije u srijedu odobrila slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 Leoparda 2 iz njemačkih vojnih rezervi, a Berlin će osigurati logistiku i municiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.