Od čega se umire u Crnoj Gori: Podaci stari tri godine
Institut za javno zdravlje

Podaci Instituta za javno zdravlje

Od čega se umire u Crnoj Gori: Podaci stari tri godine

Institut za javno zdravlje nema ažurne podatke o tome od čega umiru stanovnici Crne Gore. Na pitanje o uzrocima smrtnosti, Portalu RTCG dostavili su podatke stare tri godine, koji su, kako navode, preliminarni. Ništa drugačiji nisu ni odgovori kada je riječ o smrtnosti žena od karcinoma materice u poslednjih pet godina. Dobili smo podatke za 2017, 2018. i 2019. godinu, iako je januar 2023. godine.

Institut je, kako piše i na stranici te institucije, po zakonu dužan da prati ovu vrstu podataka.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje ističe se da, prema Zakonu o sistemu statističkih istraživanja, Centar za razvoj zdravstvenog sistema sprovodi program statističkih istraživanja u oblasti zdravstva, u svrhu praćenja i procjene zdravstvenog stanja i zdravstvene zaštite stanovništva i rada zdravstvenih službi na području države.

Odgovarajući na pitanja Portala RTCG iz Instituta su kazali: "Prema preliminarnim podacima o uzrocima smrti koji se odnose na 2019. godinu, najčešći uzroci umiranja po dijagnostičkim grupama u Crnoj Gori su bolesti sistema krvotoka sa učešćem oko 34 % i tumori sa učešćem oko 24%, a prema dijagnostičkim katergorijama, bolesti srca plućnog porijekla i druge bolesti srca (14,52%), bolesti krvnih sudova mozga (8,42%), diabetes mellitus (6,29%), ishemične bolesti srca (5,94%), maligni tumori dušnika i pluća (5,44%)", piše u odgovorima Instituta za javno zdravlje.

Kako treba da izgleda ova vrsta statistike može se saznati kratkim pregledom stranica sličnih institucija u regionu.

Zavod za statistiku Srbije, na primjer, na svom sajtu ima podatke o uzroku smrti, polu i starosti od 2009. do 2021. godine.

Pored pola i starosti, postoje i podaci o broju slučajeva nasilne smrti, po opštinama, po mjesecu smrti i nacionalnoj pripadnosti.

Zavod za javno zdravstvo Hrvatske ima podatke o uzroku smrti za 2021. godinu po polu, starosti, nasilne smrti, a pored toga odvojeno se može pronaći tabela u kojoj su zapisani prvih deset uzroka smrti za 2021. godinu.

Na sajtu našeg Instituta za javno zdravlje sličnih podataka nema.

Kada je riječ o broju žena umrlih od karcinoma materice u poslednjih pet godina, iz IJZ su takođe poslali podatke završno sa 2019. godinom.

"Prema dostavljenim potvrdama o smrti, broj umrlih žena od karcinoma grlića materice kretao se od 19 u 2017, zatim 24 u 2018. do 26 u 2019. godini", kazali su iz IJZ.

Kada je riječ o imunizaciji djece MMR vakcinom, iz Instituta za javno zdravlje Portalu RTCG dostavili su podatke za 2017, 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, i objasnili da je trenutni obuhvat za 2022. godinu 11,7 odsto, ali se odnosi na djecu rođenu 2021. godine.

Precizirali su da je u toku 12 mjeseci prošle godine broj vakcinisane djece 12.588. Prvu dozu vakcine dobilo je njih 6.322, a drugu 6.262. Ove brojke malo znače zato što nedostaje brojka - koliko djece je te godine trebalo da primi vakcinu.

Za ostale godine dobili smo podatke o broju djece koja su primila jednu dozu vakcine.

"Procenat djece imunizovane MMR vakcinom pokazuje trend pada počev od 2013. godine. Trenutni obuhvat za 2022. godinu iznosi 11,7%, a odnosi se na djecu rođenu 2021. godine. Posmatrajući prethodnih pet godina pokrivenost jednom dozom MMR vakcine na nacionalnom nivou iznosio je: 2017. godine - 57,83%, 2018. godine - 42,1%, 2019. godine - 37,33%, 2020. godine - 23,88% i 2021. godine - 18,27%", naveli su iz IJZ.

Zbog zastarjelih, nepotpunih i nerazumljivih podataka, Portal RTCG je Institutu za javno zdravlje poslao dodatna pitanja kako bi došli do preciznih odgovora o broju vakcinisane djece, kao i do odgovora na pitanje zašto su tako stari podaci o uzrocima smrti građana Crne Gore. Odgovore kako poručuje RTCG nisu dobili.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.