Ilustracija

"Ne postoji zahtjev za obustavu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom"

"Nismo upoznati sa tim da postoji zahtjev za obustavu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom", rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz švedskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU).

U pisanom odgovoru se ističe nada da će otvorena unutrašnja politička pitanja biti riješena u bliskoj budućnosti i da se put reformi može nastaviti.

"EU i Švedska pomno prate razvoj u Crnoj Gori i spremne su da nastave da podržavaju zemlju", navodi se u pisanom odgovoru.

Naime, o mogućnosti prekida pristupnih pregovora između Brisela i Podgorice zbog institucionalne krize u Crnoj Gori prvo je govorila ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon. Ona je na pres konferenciji u Podgorici 15. januara rekla da postoji velika prijetnja da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom, ukoliko ne uspije i šesti pokušaj deblokade Ustavnog suda.

Crna Gora je pored Srbije smatrana liderom u regionu u pristupnom procesu sa EU. Od 2012. kada je počela pristupne pregovore uspjela je da otvori 33 poglavlja, a da zatvori svega tri. Od 2020. godine više nije bilo pomaka u procesu pritupnih pregovora zbog nedovoljnih rezultata u reformskom procesu.

"Reforme i procesi donošenja odluka su, nažalost, u zastoju poslednjih nekoliko godina", navodi se u odgovoru iz Švedskog predsjedavanja.

Crna Gora se nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi. Od septembra prošle godine blokiran je Ustavni sud Crne Gore, jer od sedam sudija ima samo troje zbog čega ne može da odlučuje o ustavnim žalbama niti mogu da se okončaju izborni procesi bez odluka tog suda.

Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez povjerenja parlamenta.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i ostali zapadni partneri već mjesecima apeluju na političke subjekte u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se organizovali prijevremeni izbori.

U međuvremenu, u Skupštini Crne Gore počela je nova procedura za izbor četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, jer se na konkurs prijavilo 27 pravnika. Sudije bira parlament dvotrećinskom većinom, što znači da osim parlamentarne većine za kandidate mora da glasa i dio opozicije.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU, u ponedjeljak 23. januara na redovnom sastanku raspravljaju o krizi u Crnoj Gori. Šefovima evropskih diplomatija izvještaj podnose ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon, i austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg. Njih dvoje su u decembru posjetili Crnu Goru u ime visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.