Miler: Izabrati četvoro sudija, partije da ne odlažu odluke
Karl Miler, Foto: RTCG

"Neizbor sudija vodi institucionalnoj krizi"

Miler: Izabrati četvoro sudija, partije da ne odlažu odluke

Evropska unija se nada da će u Crnoj Gori biti izabrano preostalih četvoro sudija i da se obezbijedi dvotrećinska većina u prvom krugu, rekao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On je to kazao u Dnevniku TVCG, u susret sjutrašnjoj sjednici Savjeta EU za spoljne poslove u Briselu, gdje će se razgovarati i o situaciji u Crnoj Gori.

Miler je rekao da je optimista i da se nada da će odluke biti donijete konseznusom. Istakao je da sve partije, i svi političari, moraju da se potrude da ne odlažu odluke i da ne prepuštaju stvari stranačkim borbama. 

Ambasador je rekao da ako se ne izaberu sudije Ustavnog suda, to može voditi institucionalnoj krizi. 

Naglasio je da nakon posjete slovenačke ministarke spoljnih poslova Tanje Fajon i austrijskog ministra, članovi Savjeta EU sjutra će biti informisani šta se desilo u međuvremenu. 

"Mislim da će EU preduzimati korak po korak, neće biti krupnih razgovora o sankcijama i kaznama.  Mora da bude posljedica jer je proces pristupanja proces gdje postoje ugovorne obaveze, za obje strane. Crna Gora nije bila primorana nego je išla svojevoljno. Ove obaveze podrazumijevaju vladavinu prava i refome u sudstvu a Ustavni sud je na vrhu svega toga", rekao je Miler.

Kako je rekao, dok Ustavni sud ne funkcioniše, imamo veliki problem. Miler smatra da je prioritet za Crnu Goru da postoji Ustavni sud koji radi i funkcioniše. 

"Ne bih savjetovao pristup da se izaberu jedan ili troje sudija. Sud ima sedam sudija. Najbolji način, i EU se tome nada, jeste da se izaberu četvoro preostalih sudija i da bude osigurana većina koja je potrebna, dvije trećine u prvom krugu i da imamo odluke koje se mogu donositi", naglasio je Miler.  

On je rekao da je potreban dogovor, kao i da partije misle na interese naroda i države. 

"Da partije urade ono što bi narod želio. To bi vas odvelo pristupanju EU, a Crna Gora je predvodik u ovom procesu", rekao je Miler. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.