Deponije su se preselile u naše rijeke

Deponije su se preselile u naše rijeke

Tone otpada bačenog na divlje deponije pored rijeka ili direktno u vodotokove koji protiču kroz tri zemlje na kraju se akumuliraju u barijerama za smeće u rijeci Drini na istoku BiH tokom vlažne zime i početkom proljeća, konstatuje u izveštaju agencija AP.

Ove nedelje, reke na Balkanu su ponovo postale ogromne plutajuće deponije zatrpane plastičnim flašama, zarđalim buradima, polovnim gumama, kućnim aparatima, naplavljenim drvetom i drugim smećem koje rijeke pokupe iz svojih pritoka.

Riječna ograda koju je postavila hidroelektrana kod Višegrada, nekoliko kilometara uzvodno od njene brane, pretvorila je grad u regionalnu deponiju, žale se lokalni aktivisti za zaštitu životne sredine.

Agencija AP navodi da su obilne kiše i neuobičajeno toplo vrijeme za januar doveli do izlivanja mnogih rijeka i potoka u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, a poplave su primorale mnoge da napuste svoje domove.

Dejan Furtula iz ekološke grupe Eko Centar Višegrada ocijenio je da, uprkos padu vodostaja posle bujičnih poplava „ogroman priliv smeća nije prestao“, navodi AP.

Procjenjuje se da se oko 10.000 kubika otpada nagomilalo iza barijere za smeće na rijeci Drini poslednjih dana, rekao je Furtula.

Divlje deponije rasute su po brdima i dolinama širom regiona, smeće zatrpava puteve, a plastične kese vise sa drveća.

Pored zagađenja rijeka, mnoge zemlje na Zapadnom Balkanu imaju i druge probleme sa životnom sredinom, a jedan od najhitnijih je izuzetno visok nivo zagađenja vazduha koji utiče na veliki broj gradova u regionu, navodi AP.

Agencija konstatuje da su zemlje regiona „postigle mali napredak u izgradnji efikasnih, ekološki prihvatljivih sistema odlaganja smeća, uprkos tome što traže članstvo u Evropskoj uniji i usvajaju neke od zakona i propisa EU“. FoNet

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.