Stručnjak za Balkan: Tajnost dijaloga Srbije i Kosova izaziva nove krize

Stručnjak za Balkan: Tajnost dijaloga Srbije i Kosova izaziva nove krize

Stručnjak za Balkan Bodo Veber (Weber) ocijenio je da je neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova Aljbinom (Albinom) Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem signal da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Prištinu i Beograd su u petak posjetili specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, u pratnji američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar), izaslanika Francuske Emanuela Bonea (Emmanuel Bonne), izaslanika Njemačke Jensa Pletnera (Ploetner) i savjetnika italijanske vlade Frančeska Taloa (Francesco).

Tema razgovora bio je predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za koji su posrednici sa zapada istakli da očekuju više razumijevanja Prištine za mogućnosti koje predlog nudi. U međuvremenu, u Beogradu su, prema njihovim riječima, primijetili "odgovoran pristup i spremnost na teške odluke".

Veber, inače viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu, ocijenio je da je problem u tim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok "i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu predloga EU ili takozvanog nemačko-francuskog predloga".

"Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nejavna, teško je procijeniti postoji li zaista neka dinamika, bilo kakav plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve to samo pokušaj da se ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak", rekao je Veber za RSE.

BETA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.