U penziju će 500 policajaca

U penziju će 500 policajaca

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa "Policajac". Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost da se uveća broj primljenih kandidata zbog, kako su objasnili, većeg broja dobrovoljnih odlazaka policijskih službenika u penziju, piše Pobjeda.

Za dobrovoljni odlazak u penziju do sada se prijavilo oko 350 policijskih službenika, a prema najavama iz organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova biće ih oko 500.  

Sa druge strane, na konkurs za upis 16. generacije polaznika osnovnog policijskog obrazovanja na JU Viša stručna škola „Policijska akademija" Danilovgrad prijavila su se 244 kandidata, od čega je 90 uspješno završilo proces regrutacije i selekcije.

Procedura upisa sprovedena je u skladu sa Pravilnikom o regrutaciji i selekciji kandidata za više stručno obrazovanje sa kriterijumima za ocjenjivanje.

Ovim Pravilnikom propisani su opšti i posebni uslovi za upis u obrazovni program više stručnog obrazovanja "Policajac". Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove pristupaju testiranju koje je izuzetno zahtjevno i obuhvata: provjeru zdravstvene sposobnosti (opšti ljekarski pregled), test opšteg znanja i informisanosti, provjeru fizičke spremnosti, provjeru psihičke sposobnosti, specijalistički zdravstveni pregledi, i provjera prisutnosti droga u organizmu.

"Na Konkurs za upis u obrazovanje po obrazovnom programu više stručnog obrazovanja "Policajac" u školskoj 2022/2023. godini prijavila su se 244 kandidata od čega je 231 kandidat dostavio kompletnu dokumentaciju o ispunjenosti opštih i posebnih uslova. Kandidati za upis su testirani pod šifrom, osim intervjua na testu psihicke sposobnosti. Cjelokupni postupak testiranja dokumentovan je uređajima za audio-vizuelno snimanje, osim intervjua kao dio testa psihičke sposobnosti i specijalističkih zdravstvenih pregleda. Ukoliko kandidat u postupku selekcije nije ispunio jedan od predviđenih uslova, nije mogao učestvovati u daljem procesu selekcije",  objašnjeno je u dokumentu koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Kandidati su rangirani prema ukupnom broju bodova ostvarenim na svim testovima i onim osvojenim na osnovu opšteg uspjeha u školi.

Kada je više kandidata ostvarilo isti broj bodova, prednost u rangiranju imali su ženski kandidati u odnosu na muške, a zatim oni koji imaju bolji rezultat pojedinačnog testiranja, shodno redosljedu sprovedenih testiranja.

Nakon sprovedene procedure, Centralna komisija za odabir kandidata za upis u prvu godinu obrazovnog programa "Policajac" na Policijskoj akademiji dostavila je rang listu sa 90 kandidata koji su uspješno završili proces regrutacije i selekcije i Prijedlog odluke o prijemu prvih 60 kandidata sa rang liste, u skladu sa konkursom.

Za penziju se prijavilo 350 policijskih službenika

Aktom od 26. decembra 2022. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova obratilo se Ministarstvu prosvjete molbom za povećanje broja kandidata za upis u prvu godinu obrazovanja po obrazovnom programu "Policajac". U aktu Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da, po osnovu dobrovoljinog odlaska većeg broja policijskih službenika u penziju, taj resor ima potrebu za upisom većeg broja polaznika osnovnog policijskog obrazovanja za 30 kandidata koji su uspješno prošli predviđenu selekciju i regrutaciju u odnosu na planiranih 60.

"Naime, za dobrovoljni odlazak u penziju do sada se prijavilo oko 350 policijskih službenika, a prema najavama iz organizacionin jedinica biće ih oko 500. Osim toga, Uprava policije ima i obaveze u vezi s pristupnim pregovorima s Evropskom unijom o čemu govore izvještaji Evropske komisije o potrebi jačanja linija rada, što iziskuje prijem novih službenika za specijalizovane pozicije kao što su finansijske istrage, borba protiv krijumčarenja i zloupotrebe droga, trgovina ljudima, međunarodna zaštita i dr. Shodno preporukama Evropske komisije, novim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Uprave policije, objedinjene su i formirane nove organizacione jedinice i povećan broj policijskih službenika u ključnim oblastima borbe protiv teškog i organizovanog kriminala",navedeno je u Vladinom dokumentu.

Konstatuje se da je u Izvještaju misije Evropske unije za granicu iz 2021. godine navedeno jda Crna Gora nema dovoljno zaposlenih u Sektoru granične policije. Takođe, upreporukama Misije OEBS-a u Crnoj Gori navedeno je da je potrebno jačanje organizacije i ukupnih kapaciteta policije.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.