Na Antarktiku otkriven meteorit težak skoro osam kilograma
Ilustracija

Na Antarktiku otkriven meteorit težak skoro osam kilograma

Na Antarktiku je otkriven redak meteorit težak skoro osam kilograma, među pet novih koje je pronašao međunarodni tim istraživača. Pronalazak tako teškog meteorita za stručnjake je izuzetno neobično i od velikog značaja za istraživanja, budući da većina ovih nebeskih tijela teži samo 20 grama.

Od otprilike 45.000 meteorita izvađenih sa Antarktika tokom prošlog vijeka, samo je oko sto bilo ove veličine ili veće.

“Veličina nije nužno bitna kada su u pitanju meteoriti, a čak i sićušni mikrometeoriti mogu biti nevjerovatno naučno vrijedni. Ali naravno, pronalazak velikog meteorita poput ovog je rijetkost i zaista uzbudljivo“, rekla je naučnica u Fild muzeju i Univerzitetu u Čikagu Marija Valdes.

Ona je istakla da se zbog migracije glečera mogu otkriti novi meteoriti u ledu od milion godina.

Pet meteorita koje je tim pronašao biće analizirani u Kraljevskom belgijskom institutu prirodnih nauka.

Sada će meteorit biti odmrznut kako ne bi zarđali metali u njegovom sastavu, a kasnije će biti tačno datiran.

“Vjerujemo da je star otprilike četiri i po milijarde godina“, rekli su stručnjaci.

Antarktik je jedno od najboljih mjesta na svijetu za lov na meteorite. To je djelimično zato što je Antarktik pustinja, a njegova suva klima čuva meteorite od propadanja.

Pejzaž je idealan za lov na meteorite jer se crne svemirske stene jasno ističu na sniježnim poljima.

Čak i kada meteoriti potonu u led, uzburkano kretanje glečera prema steni ispod pomaže da se meteoriti ponovo izlože blizu površine plavih ledenih polja kontinenta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.