Vlada: Mandat vd VDT-a da traje do izbora u punom mandatu

Vlada: Mandat vd VDT-a da traje do izbora u punom mandatu

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila i poslala Skupštini prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da se mandat vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava na dva uzastopna po šest mjeseci, već da može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu.

Donošenju izmjena i dopuna Zakona pristupilo se na inicijativu Tužilačkog savjeta, u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata vrhovnog državnog tužioca i određivanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, saopštila je Vlada.

Važećim zakonskim  rješenjem, podsjeća se, vršilac dužnosti određuje se na period od 6 mjeseci, a u slučaju da u roku od 6 mjeseci ne bude izabran vrhovni državni tužilac, isto lice može još šest mjeseci obavaljati funkciju vršioca dužnosti.

"Predloženim rješenjem, predviđena je izmjena člana 48 stav 6 važećeg zakona, na način da u slučaju da u roku od šest mjeseci ne bude izabran vrhovni državni tužilac, isto lice može biti određeno za vršioca dužnosti do izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. U raspravi je konstatovano da je u cilju obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja Državnog tužilaštva u punom kapacitetu i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije neophodno omogućiti kontinuitet u radu vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, jer česte personalne promjene na tim pozicijama mogu negativno uticati na rad institucije, budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu vršioca dužnosti, upozna sa svim okolnostima, infomacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti", zaključuje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.