CHO: Raonić da podnese ostavku ili bude smijenjen, razloga za to je na pretek

CHO: Raonić da podnese ostavku ili bude smijenjen, razloga za to je na pretek

Iz Crnogorskog helsinškog odbora pozvali su danas direktora RTCG Borisa Raonića da podnese ostavku, a ako se to ne dogodi, onda uputili poziv Savjetu da ga smijeni.

Posljednja skandalozna odluka menadžmenta RTCG, kojom se zabranjuje upotreba jotovane varijante crnogorskog jezika na Javnom servisu, predstavlja nastavak besprizorne, štetočinske i neprihvatljive diskriminatorske prakse kojoj svjedočimo od dovođenja Borisa Raonića na čelo te kuće, koja se finansirana od strane svih građana Crne Gore i koja treba da služi i da poštuje sve njih, bez razlike", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik CHO Miodrag Vlahović.

Iskazuju, kako navode, podršku svim reakcijama iz crnogorske javnosti.

"One opravdano ukazuju na nezakonitost i nacionalističku (nacional-šovinističku) motivaciju i pozadinu pomenute odluke, kojom postojeća upravljačka struktura Javnog servisa, a prvenstveno generalni direktor Raonić, u kontinuitetu krše pravila i principe koje RTCG mora i treba da promoviše i štiti, a ne da ignoriše i ugrožava. Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava smatra da je neophodno odmah ukinuti takvu odluku i da njeni donosioci, a prvenstveno Boris Raonić, treba da budu smijenjeni ili da podnesu ostavku", stoji u saopštenju.

 

Razloga za njegovu smjenu, kako dalje navode, ima na pretek.

 

"Još od lažne objave 5. seotembra 2021. da je na protestima na Cetinju i na Belvederu tobože “pucano na policiju”, preko zloupotrebe parlamentarnog kanala za prenos manifestacija Crkve Srbije u Crnoj Gori, zaključno sa krajnje dubioznim načinom na koji je Raonić postavljen na mjesto generalnog direktora RTCG. CHO poziva i međunarodne činioce, posebno Misiju EU u Podgorici, kao i domaće instance - prije svih Ombudsmana i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava - da se zainteresuju za ovaj skandalozni slučaj i da javno iskažu svoj stav o ovoj neodrživoj i nezakonitoj odluci", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.