Knežević: DF jedini politički subjekt koji ima ime kandidata, Vuković: Siguran sam da će naš kandidat biti naredni predsjednik
Izvor : RTCG

Knežević: DF jedini politički subjekt koji ima ime kandidata, Vuković: Siguran sam da će naš kandidat biti naredni predsjednik

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović je na prevaran način raspisala izbore za 19. mart i na taj način spriječila objedinjavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, kazao je u emisiji "Argumenti" jedan od lidera i poslanik DF-a Milan Knežević. Pored Kneževića, gosti emisije su Ivan Vuković (DPS) i Jakov Milatović (Evropa sad).

"Nije nam jasno ko u Crnoj Gori ima institucionalni luksuz da imamo dvoje izbora za dva mjeseca", kazao je Knežević.

On je ocijenio da se u ovom momentu ne može govoriti o parlamentarnoj većini.

"Pitanje je šta je parlamentarna većina, jer da je postojala, 4. januara bi dogovorila Miodraga Lekića za mandatara , tako da u ovom momentu nemamo nikakvu parlamentarnu većinu", kazao je Knežević.

Govoreći o predsjedničkom kandidatu, Knežević je kazao da je DF jedini politički subjekt koji ima ime kandidata, ali da ime neće otkriti večeras.

"To treba da se uradi na jedan strateški, politički, markentiški način", rekao je Knežević.

Rekao je da je DPS partija prošlosti. 

"DPS je trenutno na ispod 30 odsto, i ta partija je u konstantnom padu", saopštio je Knežević.

Rekao je da je DF spreman da participira u koncenzusu oko izbora sudija Ustavnog suda.

Na predlog Ivana Vukovića da DF i DPS zajedno skrate mandat Skupštini, Knežević je kazao da  sa DPS-om neće imati zajedničke inicijative.  

Knežević je rekao da će, kao i ranija, Demokratski front glasati za izbor sudija Ustavnog suda. 

Knežević je predložio da pripadnici manjinskih naroda postignu dogovor i predlože zajedničkog kandidata za sudiju Ustavnog suda, o čemu bi se onda raspravljalo. 

Ivan Vuković (DPS) kazao je da će na partijskim organima odlučiti ko će biti predsjednički kandidat.

"Siguran sam da će naš kandidat biti naredni predsjednik, nisam siguran ni da će doći do drugog kruga", kazao je Vuković i rekao da će izaći javno sa informacijom o kandidatu kada to ustanove na partijskim organima.

Ocijenio je neodgovornom odluku da ne dođe do objedinjavanja parlamentarnih i predsjedničih izbora.

Kazao je da prepoznaje mogućnost saradnje sa DF-om u određenim segmentima, poput izbora sudija Ustavnog suda. 

"Za nas je prvi korak ka izlasku iz krize izglasavanje sudija Ustavnog suda", kazao je Vuković.

Vuković je ocijenio da je Crna Gora država pred bankrotom, te da joj prijeti međunarodna izolacija.

"Veliki je strah od DPS-a i nakon dvije i po godine, kao i od predsjednika Đukanovića. Svi prvo čekaju da vide šta će biti naš potez i ja to razumijem", saopštio je Vuković.

Na pitanje da li vidi mogućnost saradnje sa Evropom sad, Demokratama, Vuković je kazao da  ne vidi saradnju sa "ovakvom retorikom".

Ukoliko se ispoštuju procedure i bude ispoštovala elementarna korektnost, DPS će podržati izbor za sudije Ustavnog suda.

Predstavnik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je da je neophodna predsjednica ili predsjednik koji će imati za cilj da ujedini Crnu Goru. 

"Imajući u vidu rezultat DPS-a u Podgorici jasno je da Ivan Vuković neće biti kandidat, jer ne možete sa gubitničke pozicije ući u predsjedničku trku", kazao je Milatović.

Dodaje da će se "iskristalisati u narednom periodu da li će kandidat biti iz redova Pokreta "Evropa sad" ili nestranačka ličnost" .

Kazao je da ne treba odbaciti mogućnost da taj Pokret podrži zajedničkog, nestranačkog kandidata. 

Vrlo je mala mogućnost da taj Pokret, smatra Milatović, podrži kandidata DF-a za predsjedničke izbore.

"Iako je možda po snazi najjača u Crnoj Gori, Evropa sad još uvijek nije parlamentarna partija. Često se govori o raspuštanju skupštine, i ne znam zašto DF, Demokrate i ostali politički subjekti ne skrate mandat skupštini", kazao je Milatović.

Izvor. RTCG

Kazao je da je DPS neglasanjem o sudijama Ustavnog suda izazvao oštre reakcije Evropske unije.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da bi Evropa sad i ta stranka trebalo da dogovore koaliciju, ističući da je to zahtjev velikog broja građana.

Milatović je rekao da i dalje u Podgorici imamo uzurpatorsku vlast, koja počiva u skladu sa neustavnim, i antievropskim uslovima. 

RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.