Skoko: Crna Gora razapeta između dvije stvarnosti, Evropa prati rasplet
Ilustracija

"EU shvatila da ako se ona ne bavi zemljama Zapadnog Balkana baviće se druge države"

Skoko: Crna Gora razapeta između dvije stvarnosti, Evropa prati rasplet

Kakva poruka se šalje državama zapadnog Balkana ukoliko politike proširenja nema među prioritetima predsjedavanja Švedske u Savjetu EU, da li se te države prepuštaju drugim svjetskim igračima, bilo je jedno od pitanja u emisiji "Fokus" na kanalu RTCG za analitičara iz Hrvatske Božu Skoka.

"Mislim da to nikako nije tako, to se vidi na primjeru Bosne i Hercegovine koja je dobila status kandidata, iako možda nije zaslužila, dobila je svojevrsni kredit da se makne i od ruskog, i od turskog, i od kineskog uticaja i da svoju perspektivu vidi u EU", kaže Skoko.

Skepsa koja je vladala u EU, a to je da se ne trebaju previše baviti zemljama Balkana je promijenjena.

"Mislim da su shvatili da, ukoliko se EU ne bude bavila ovim područjem da će on postati lak plijen drugih interesa", naglasio je profesor iz Hrvatske.

"Iako se to možda ne ističe tokom trenutnog predsjedavanja Švedske u Savjetu EU jer su prioriteti, prije svega pomoć i podrška Ukrajini, zelena agenda i ekonomska pitanja, evropska perspektiva zemalja ZB je prisutna i te kako, a ne sumnjam ni u nastojanje da se ti procesi ubrzaju", ističe Skoko u "Fokus".

Dodaje da se puno događa ispod radara, iza zatvorenih vrata, ali da je optimista.

"Očekuju i rezultati na terenu onih koji žele da budu dio evropske porodice. Mislim da će konkretnije stvari biti jasnije na ljeto, tokom narednog predsjedavanja", kazao je Skoko.

Navodi i da Brisel pažljivo motri i prati dešavanja na našim prostorima. Priprema se konkretnija evropska buducnost, kaže Skoko, ali se i preuzete obaveze moraju završavati. Zavisno od toga može se ići naprijed, ali i nazad u procesu pregovora. U dom dijelu ističe Crnu Goru koju, kaže, prate oči evropskih partnera,koji očekuju rasplet trenutne veoma složene situacije.

"Tu je prije svega očekivanje izbora, postoji strah, bar ono sto sam neformalno razgovarao s evropskim zvaničnicima da se preko uticaja iz Beograda ne reflektuje uticaj Rusije. Crna Gora ,iz perspektive Hrvatske, razapeta je između dvije stvarnosti. Jedna je ta da institucije funkcionišu da se sprovedu u djelo svi zapoceti procesi. S druge strane, ima interesa izvan Crne Gore koji bi htjeli da u Crnoj Gori vlada haos i da na taj način Crna Gora postane plijen nekih drugih interesa", kaže Skoko za TVCG.

"Mislim da treba apelovati na vođstvo Crne Gore, ali i na političare u opoziciji da shvate važnost i da izaberu funkcionalan put, tu evropsku perspektivu koju je Crna Gora duboko započela", zaključuje analitičar iz Hrvatske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.