Pobijeđena Koza nostra, ali ne i mafija: Ozbiljan udarac zadat kriminalnu, dobijena bitka a ne rat
Ilustracija

Pobijeđena Koza nostra, ali ne i mafija: Ozbiljan udarac zadat kriminalnu, dobijena bitka a ne rat

Hapšenjem Matea Denara, prvog čovjeka sicilijanske mafije završena je jedna epoha. Pobijeđena je Koza nostra, ali ne i mafija, poručuju novinari i italijanski analitičari. Sada je, kažu, važno otkriti ko mu je pomagao, ali i ko će ga naslijediti, prenosi N1.

Hapšenjem prvog čovjeka sicilijanske mafije završena je jedna krvava i duga epoha italijanske istorije.

“Koza Nostra je pobijeđena, ali mafija kao takva nije“, napominje novinarka RAI Marina Lalović.

“Nismo dobili rat, nismo pobijedili mafiju, ali ova bitka je bila ključna koju je trebalo dobiti i težak je udarac organizovanom kriminalu“, ukazuje Đorđa Meloni, premijerka Italije.

Udarac je težak, okrnjio je organizaciju staru više od jednog vijeka i iza brave stavio čovjeka koji se decenijama skrivao. A istovremeno se slobodno kretao, odlazio na ljekarske preglede, 2020. godine u jednoj bolnici je čak operisan, a da niko nije progovorio o tome ko je pacijent. Od hapšenja ga je, misle analitičari, sačuvao život bez mobilnog telefona i interneta, ali i strah.

“Strah i novac, a to je štap i šargarepa. Postoji ta robinhudovska percepcija da oni štite svoju okolinu, svoje selo, svoj kraj“, smatra novinar portala Nova.rs Miloš Ž. Lazić.

Hapšenjem Denera, pokazala je Italija svima da nema zaborava, misli Lazić i da će iza brave da završe i oni kojima je presudio Đovani Falkone, najpoznatiji sudija borac protiv mafije koji je ubijen 1992. 

“Znači čovjek je mrtav, ali zbog njega ćete i dalje biti hapšeni i završavaćete na doživotnim robijama“, dodaje Lazić.

Što vjerovatno sleduje i prvom čovjeku sicilijanske mafije. Policiji sleduje sada istraga o tome ko mu je pomagao i ko će ga naslijediti, kao i borba protiv drugih mafija.

“Kao što su Gomora i N’Drangeta, znači kalabrijska i napuljska mafija koje su krucijalni faktor današnje percepcije mafijaških organizacija“, ukazuje novinarka RAI Marina Lalović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.