Kisindžer: Prije ovog rata sam bio za to da Ukrajina ne uđe u NATO, sad sam promijenio mišljenje
Foto: AP

Kisindžer: Prije ovog rata sam bio za to da Ukrajina ne uđe u NATO, sad sam promijenio mišljenje

Bivši šef američke diplomatije Henri Kisindžer založio se za produženu podršku Ukrajini dok se ne postigne primirje i rekao da podržava ulazak te zemlje u NATO.

Prije ovog rata bio sam protiv toga da Ukrajina postane član NATO zato što sam strahovao da će to izazvati upravo proces koji vidimo sada. Ali sada kada je taj proces dostigao ovaj nivo, jedna neutralna Ukrajina u tim uslovima ne bi više imala smisla“, rekao je 99-ogodišnji Kisindžer u video obraćanju pred Svjetskim ekonomskim forumom u Davosu.

On je dodao da bi ulazak Ukrajine u NATO bio odgovarajuće pitanje kada se riješi sukob.

Kisindžer je ipak pozvao da se sve učini da se izbjegne da se rat ne pretvori u rat protiv Rusije, i da se nastoji da se održi dijalog sa Rusijom da joj se da “prilika da se ponovo vrati u međunarodni sistem“ kada se jednom zaključi mir.

“SAD su podržale ukrajinski otpor i treba da nastave tu podršku i ukoliko je potrebno da je ojačaju na vojnom planu dok se ne postigne ili prihvati linija primirja u preliminarnim razgovorima“, rekao je Kisindžer koji je bio državni sekretar SAD za vrijeme predsjednika Ričarda Niksona (1969-1974).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.