Ove pojave na koži mogu ukazati na bolest jetre
Ilustracija

Ove pojave na koži mogu ukazati na bolest jetre

Jetra je ključan organ za probavljanje hrane i oslobađanje tijela od toksičnih supstanci, a na probleme sa ovim organom može da ukaže mnogo toga.

Kako navodi  Klinika Mejo, bolesti jetre mogu da budu nasledne, ali i prouzrokovane raznim faktorima koji oštećuju jetru, poput virusa, konzumiranja alkohola ili gojaznosti.

Tokom određenog vremena, tegobe koje oštećuju jetru, a ne liječe se, mogu da dovedu do zastoja ovog organa, stanja opasnog po život.

Upravo je zbog toga, upozoravaju ljekari, potrebno na vrijeme prepoznati simptome koji ukazuju na bolesnu jetru, a neki od njih pojavljuju se i na koži.

Pokazatelji problema sa jetom su sledeći:

– žutica

– svrab kože

– osip

– sklonost dobijanju modrica

– deformacija noktiju

– tačkaste crvene mrlje iz kojih se šire krvne žilice koje liče na paukovu mrežu

Svaki od ovih simptoma ukazuje na to da je potrebno potražiti stručnu pomoć jer, iako nije uvijek slučaj, ove pojave često ukazuju na bolesti jetre.

Na primjer, žutica često zna da bude znak hepatitisa ili ciroze, svrab kože često upućuje na kolestazu – djelimičan ili potpun poremećaja protoka žuči, dok deformacija noktiju uglavnom ukazuje na hroničnu bolest jetre, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.