Uhapšen Mateo Mesina Denaro, šef Koza nostre
Foto: Screenshot

Uhapšen Mateo Mesina Denaro, šef Koza nostre

Mateo Mesina Denaro, koji je označen kao šef sicilijanske mafije Koza nostre, uhapšen je nakon više od 30 godina potrage za njim.

Kako piše Gardijan, italijanski karabinjeri su uhapsili Denara u sicilijanskoj prestonici Palermu.

On se sumnjiči da se nalazi na čelu ozloglašene Koza nostre.

U odsustvu je osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvima anti-mafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Na istu kaznu je osuđen zbog učešća u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu, u kojima je 1993. poginulo deset osoba.

Denaro, čiji je nadimak “Dijabolik“, je svojevremeno viđen kao “šef nad šefovima“ sicilijanske mafije, nakon smrti Bernarda Provencana 2016. i Salvatorea Rine 2017. godine.

“Dana 16. januara, karabinjeri su uhapsili bjegunca Matea Mesinu Denara u sanitarnom objektu u Palermu, gdje je otišao na terapijski tretman“, izjavio je general italijanske policije Paskvale Anđelosanto.

Navodi se da je Denaro dugo godina dok je bio u bjekstvu održavao luksuzni stil života.

Televizija Rai je u avgustu 2021. objavila snimak iz marta 1993. godine, na kome se po prvi put čuo Denarov glas kada je bio svjedok na jednom suđenju. Nekoliko dana nakon tog suđenja, Denaro je pobjegao i od tad mu se gubi svaki trag.

On je 2002. takođe osuđen u odsustvu na doživotni zatvor za naručivanje ubistva ili ličnu egzekuciju desetine ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.