Uljarević: Većina teško može imati zajedničkog kandidata za predsjednika
Daliborka Uljarević, Foto: CGO

“Lideri DF-a jasno pokazali da žele svog kandidata“

Uljarević: Većina teško može imati zajedničkog kandidata za predsjednika

Teško da će partije parlamentarne većine imati zajedničkog predsjedničkog kandidata ukoliko o tome budu samostalno odlučivale, jer su razlike među njima suviše velike, ali i netrpeljivosti nakon neuspjeha da se formira nova vlada po spornim izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, ocijenila je za Pobjedu Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, dodajući da, ipak, zavisi da li će se odluka o tom pitanju donositi u Crnoj Gori ili van nje, kao što su se, kako je kazala, nerijetko mnoge odluke većine tih aktera donosile u susjedstvu, preciznije u Beogradu.

“Danas je predlaganje (Miodraga) Lekića za predsjedničkog kandidata od onih bliskih SNP-u i GP URA, pa čak i nekih njihovih funkcionera, samo pokušaj tih partija da se opravdaju zbog nesporne opstrukcije da podrže njegovu vladu, a sve kako bi sačuvali svoje pozicije u ovoj vladi koja je nepristojno dugo u tehničkom mandatu”, poručila je Uljarević, komentarišući eventualnu mogućnost da Lekić, nakon što nije uspio kao mandatar, bude kandidat većine za predsjednika Crne Gore, prenosi Pobjeda.

Uljarević je istakla da su pojedini lideri DF-a “jasno naveli da oni žele svog kandidata, odnosno nekog ko je mnogo više vezan za tu strukturu“.

“Miodrag Lekić je na predsjedničkim izborima 2013. ostvario sjajan rezultat. Vjerujem da s pravom i danas značajan dio Crne Gore vjeruje da je on pobijedio na tim izborima, odnosno da oni nijesu bili pošteni. Međutim, pokazalo se da tada ni oni koji su ga predložili, iako su imali izuzetno jakog kandidata, nijesu u njega vjerovali dovoljno da ostanu pri svim kutijama na biračkim mjestima dok se glasovi ne izbroje”, istakla je Uljarević.

Komentarišući to što nema najava iz suverenističkog bloka o mogućem predsjedničkom kandidatu, Uljarević je istakla da to nije neočekivano.

“Kampanje u Crnoj Gori traju gotovo neprekidno, a već je postalo uobičajeno da do konačnih pregrupisavanja, a posebno onih koji sadrže i konkretna imena, dolazi onda kada se i rokovi primaknu. Predsjednički izbori bi morali biti raspisani tokom sedmice, a najranije se mogu održati za 60 dana, odnosno najkasnije za 90 dana, od dana raspisivanja, pri čemu se prijedlog kandidata za predsjednika Crne Gore podnosi DIK-u najkasnije 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora. Logično bi bilo, čak i u ovim našim dosta neobičnim političkim uslovima, da imamo istaknute ključne kandidate najkasnije mjesec nakon raspisivanja izbora”, kazala je Uljarević.

Dodaje da se te odluke, između ostalog, donose i nakon analiza mogućih protivkandidata i drugih vrsta sondaža.

“Tako da nije neočekivano da sada još nema nijednog imena za koje se može sa sigurnošću tvrditi da će predvoditi neku političku opciju. Podsjećanja radi, DPS je i za prethodne predsjedničke izbore praktično u zadnji čas objelodanio da će njihov kandidat biti Đukanović”, kazala je Uljarević.

Na pitanje da li je očekivano da suverenističke partije postignu dogovor o zajedničkom predsjedničkom kandidatu, i da li to treba da bude nestranačka ili politička ličnost, ona je rekla da to zavisi, prije svega, od izbora ličnosti i procjena partija da li više dobijaju kandidovanjem partijskog ili nestranačkog kandidata, kao i od odluke političke konkurencije o nastupu.

“Predsjedništvo SDP-a je već saopštilo da je najbolje da državotvorne stranke podrže nestranačku ličnost, a da će ukoliko dogovora ne bude imati svog kandidata. To indicira da ukoliko se Milo Đukanović ne kandiduje, suverenistički blok će imati širi prostor za dogovor oko nestranačkog kandidata, a samim tim to može ići brže i lakše”, dodala je Uljarević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.