Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića
Oliver Ivanović

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

U Kosovskoj Mitrovici i Beogradu će biti obilježena godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), Olivera Ivanovića (1953-2018).

S više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu pogođen je u leđa i ubijen na današnji dan prije pet godina ispred sedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

Prijatelji i saborci Olivera Ivanovića obilježiće petogodišnjicu pomenom i paljenjem svijeća u vrijeme ubistva – u 08.15 sati, na mjestu gdje je ubijen – ispred sjedišta SDP.

Građanska inicijativa “Sloboda demokratija pravda“ obilježiće godišnjicu ubistva svog lidera, takođe pomenom i paljenjem svijeća ispred svog sjedišta, ali zasebno u 10 sati.

Veći dio članova porodice i ovu godišnjicu obilježiće na mjestu gdje je Ivanović sahranjen, na Novom groblju u Beogradu, danas u 11 sati.

Dio opozicije u Beogradu – predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i sindikata Sloga najavili su da će godišnjicu ubistva Ivanovića obilježiti ispred beogradske Crkve Svetog Marka u 17.30.

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. godine je počelo novo ročište suđenja za njegovo ubistvo.

Specijalno tužilaštvo Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična djela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašćeno posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Po navodima tužilaštva, u ubistvo Ivanovića umiješano je još najmanje petoro osumnjičenih.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića dovode se i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

U julu 2017. godine Ivanoviću je zapaljen automobil, a u posljednjem intervjuu koji je dao, lider GI SDP ocijenio je da Srbi na sjeveru Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba, kako je rekao, “kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica“.

.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.