Đurović sa Fajon: Ukoliko šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda propadne prijeti ozbiljna opasnost od prekida pregovora sa EU
Foto: Pobjeda

"Vjerujem da će Crna Gora uskoro prevazići političke probleme"

Đurović sa Fajon: Ukoliko šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda propadne prijeti ozbiljna opasnost od prekida pregovora sa EU

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon nakon sastanka sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović kazala je da su Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet svih prioriteta za Evropsku uniju. Fajon je poručila je da ako šesti pokušaj formiranja Ustavnog suda ne uspije, postoji opasnost da se pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom zaustave.

Istakla je da je to ozbiljna prijetnja i  da će 23. januara razgovarati o tome šta su mjere, ali i da su Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet svih prioriteta za Evropsku uniju.

Fajon je poručila da je Slovenija velika prijateljica Crne Gore, te da su tu da daju podršku procesu proširenja EU.

Slovenačka ministarka je kazala da je razgovarala sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i austrijskim ministrom spoljnih poslova Aleksandrom Šalenbergom sa kojim je, po Boreljovom nalogu u decembru govorila o tome da je u Crnoj Gori na sceni velika kriza. Upozorila je da je funkcionalnost Ustavnog suda prioritet.

Istakla je da se nada da su svi politički svjesni koliko je Ustavni sud važan i zbog predsjedničkog i vjerovatnih vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je kazala da želi da vjeruje da postoji dovoljno odgovornosti među subjektima i da će pitanje izbora sudija Ustavnog suda najbrže rješavati.

"Prvi i osnovni izazov koji imamo je rješavanje izbora sudija Ustavnog suda, i upravo je to bila glavna tema o kojoj smo večeras razgovarale. Želim da potvrdim da je ovaj put najveće interesovanje za potencijalne sudije Ustavnog suda, čak 27. U svakom slučaju sa moje strane će biti sva podrška Ustavnom odboru kako bi u najkraćem vremenu završio posao koji se odnosi na saslušavanje kandidata, a nakon toga i na izbor četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda", kazala je Đurović.

Istakla je da želi da vjeruje da postoji dovoljno političke odgovornosti i u svim političkom subjektima, i da će to pitanje, kako je kazala, da se rješava na najbrži mogući način.

"Ja ću definitivno imati komunikaciju sa šefovima poslaničkih grupa, kako bismo dodatno razgovarali oko toga kako i na koji način i kojom brzinom možemo doći do sazivanja sjednice parlamenta u kojoj bismo glasali o sudijama Ustavnog suda", kazala je Đurović.

Navela je da "apeluje na sve članove Ustavnog odbora da odgovorno rade svoj posao, u šta definitivno, kako je rekla i ne sumnja". 

Đurović je istakla da apeleuje na sve političke subjekte da "se nađe dogovor kako bismo četvoro sudija Ustavnog suda već u prvom krugu izglasali".

"Fajon je izrazila i veliku želju da nam pomogne u svakom trenutku i koraku i zato joj se zahvaljujem. Još jednom se potvrđuje njena posvećenost i posvećenost Slovenije prema Crnoj Gori. Zaista želim da vjerujem da će Crna Gora u što skorije vrijeme prevazići trenutne prepreke koje ima i da ćemo užurbano nastaviti evropskim putem", zaključila je Đurović.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.