Skoplje: Bijeg iz zatvora, učestvovala i četiri policajca
Ilustracija

Skoplje: Bijeg iz zatvora, učestvovala i četiri policajca

U organizaciji bijega osuđenika B. M. iz zatvora Idrizovo kod Skoplja učestvovala su četiri policajca, a bjekstvom je "dirigovao" komandir, prenosi TV Telma. Njih trojica se nalaze iza rešetaka, a jednom od njih je zabranjeno napuštanje stana dok tužilaštvo prikuplja dokaze ko je i kako učestvovao u organizovanju bjekstva.

Jedinica za korupciju u Odeljenju za suzbijanje organizovanog i teškog kriminala podnijela je sjevernomakedonskom Osnovnom javnom tužilaštvu prijavu protiv četiri zatvorska službenika, komandira i nadzornika KPU Idrizovo za krivično djelo nezakonito puštanje na slobodu lica lišenog slobode, saopštavaju iz MUP-a, prenosi Rts.

Oni su 12. januara, suprotno zakonu, oslobodili B. M., osuđenog za ubistvo, i pomogli mu da pobjegne, saopštio je MUP.

Osuđeni B. M. je planirano i u dogovoru sa zatvorskim policajcima i sa licima izvan zatvora posjekao lijevi dlan, nakon čega je odveden u zatvorsku ambulantu gdje je data preporuka za premještaj u Klinički urgentni centar "Majka Tereza".

Sa incidentom je bio upoznat i dežurni komandir smjene koji je naredio da se pripremi naredba za pratnju osuđenika iz KPU Idrizovo do Kliničkog centra "Majka Tereza".

Osumnjičeni su, kako se navodi, svjesno i sa namjerom da omoguće bjekstvo osuđenika kog su sprovodili seli u srednji red službenog vozila, a ne po standardnim operativnim postupcima sprovođenja osuđenih lica u posebnom dijelu vozila određenom za tu namjenu.

Jedan od zatvorskih službenika uopšte nije nosio oružje, iako je morao da ga nosi, i iako je zatvorenik na rukama imao lisice bio mu je omogućen pristup službenom pištolju jednog od policajaca, kog je uzeo i ispalio hitac.

Iako je namjera pucnja u krov vozila bila da se omogući zatvorskim službenicima da pobjegnu, metak se odbio od krova i slučajno pogodio zatvorskog službenika u donji dio stomaka, navodi MUP.

Zatvorenik je, zatim, pobjegao nakon što je vozilo presreo sivi "audi", a čuvari nisu preduzeli ništa u vezi sa prinudnim zaustavljanjem. Osuđenik je ušao u taj automobil i napustio lice mjesta.

Zatvorski službenici, iako su neki od njih bili naoružani, nisu ništa preduzeli da spriječe bekstvo.

Iz MUP-a navode da je povrijeđeni zatvorski policajac prebačen u bolnicu radi liječenja. Ranjeni policajac se bori za život, ali za sada nije osumnjičen, navodi TV Telma.

I MUP i Tužilaštvo ispituju motive policajaca. Komandir se i ranije suočio sa sumnjom za primanje mita u policijskoj stanici Bit Pazar.

TV Telma navodi da osuđenik po drugi put bježi iz zatvora, a najvjerovatnije treći put iz zemlje.

Prije nekoliko godina lociran je u Njemačkoj i odveden u Idrizovo na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ubistva i drugih krivičnih djela.

Ali, nezvanično je imao bogatstvo stečeno od lanca trgovine marihuanom u Njemačkoj. Traže ga Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, ali i međunarodni istražni organi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.