Bastijančić: Prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Bastijančić: Prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, kao izaslanik predsjednika Mila Đukanovića, govorio je na svečanosti održanoj povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Pozdravljajući prisutne, Bastijančić je u ime predsjednika Đukanovića čestitao Dan hrvatskoga naroda u CG – svim Hrvatima u Crnoj Gori koji se obilježava u znak sjećanja na 13. januar 809. godine, kada su mošti Svetog Tripuna iz Carigrada prenešene u Kotor, naglašavajući da o značaju, značenju, važnosti i vrijednosti ovog datuma najbolje svjedoči respektabilan auditorijum, i po sastavu i po broju, koji prisustvuje svečanosti.

"Ovo je pogodna prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori na uspješnom dugotrajnom predstavljanju svoje znamenite tradicije i znalačkom njegovanju jedinstvene kulturno-istorijske riznice izvan granica svoje matice, koji ujedno daju doprinos uvećanju i legitimisanju bogatstva demografske slojevitosti i kulturne raznolikosti države Crne Gore", istako je Bastijančić

Kada je riječ o odnosima dvije države, njihovom nivou, kvalitetu i međusobnom razumijevanju, neupitno su sadržajni, partnerski i intenzivni, i opravdano je očekivati njihovo kretanje ka daljem unapređenju.

U prilog takovoj konstataciji, naglasio je izaslanik Predsjednika Crne Gore, govore i brojni i česti susreti najviših državnih zvaničnika, posebno se osvrnuvši na nedavno održanu svečanost u Zagrebu povodom 30 godina rada Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i petogodišnju realizaciju prepoznatljivog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata, čiji su pokrovitelji predsjednici Crne Gore i Republike Hrvatske. 

"Za sjetiti nam se, sada i ovdje, Antona Gustava Matoša i njegovih mudrih riječi i opominjućih kazivanja: "Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube". Niti će ga izgubiti crnogorski Hrvati u Crnoj Gori, niti će ga izgubiti hrvatski Crnogorci u Republici Hrvatskoj, dok nas god bude, a biće nas i mora nas biti još više, nepokolebljivo zagledanih u horizont neprolaznih evropskih tekovina”, zaključio je Bastijančić.

Na svečanosti, koja je održana u Sportskom centru "Župa” u Tivtu, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog, društvenog i kulturnog života dvije države, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića govorio je ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić, dok se kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisutnima obratio ministar vanjskih i evropskih  poslova Gordan Grlić Radman. Kao specijalni gost, pozdravnu riječ je imao i Zlatko Dalić, trofejni sekletor fudbalske reprezentacije Republike Hrvatske.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.