Neizbor Vlade neće uticati na dogovor u Pljevljima
Opština Pljevlja

Čeka se Ustavni sud

Neizbor Vlade neće uticati na dogovor u Pljevljima

Koliko je Ustavni sud važan u izbornom procesu, svjedoče i opštine u kojima još nije formirana vlast iako su izbori održani prije dva i po mjeseca. Takva situacija je i u Pljevljima, gdje se nakon Opštinske i Državne izborne komisije čeka odluka Ustavnog suda na primjedbu da je na dva birališta prilaz bio nepristupačan.

Prilazne rampe po pravilu, olakšavaju kretanje. U Pljevljima ih, međutim, nemaju brojne opštinske službe i sekretarijati. Nisu ih imala ni dva seoska biračka mjesta pa je koalicija oko DPS uložila prigovor o kome se Ustavni sud ne može izjasniti bez kvoruma. Tako je izostanak rampi spriječio tranziciju vlasti.

"Jedini je problem blokada od DPS-a, mi ćemo napraviti od 25 odbornika stabilnu većinu za jako kratko vrijeme", kazao je nosilac liste Demokratskog fronta Milan Lekić.

"Naša koalciji je bila konstruktivna u pregovorima, očekujemo formiranje, imamo opstrukciju DPS-a na isti način kao u Podgorici", kazao je Nikola Rovčanin, nosilac koalicione liste okupljene oko Demokratske Crne Gore. 

Iz DPS negiraju da je u pitanju opstrukcija. Prigovor je, kažu, legitimno pravo, a problem je nastao zbog nefunkcionisanja Ustavnog suda. Upravo zbog toga neizvjesno je kada će pobjednici preuzeti lokalnu vlast.

"Ne znam ni ja koja će procedura biti prije riješena, da li će prije toga postati ova izmjena zakona o lokalnoj samoupravi pravosnažna i primjenljiva, ili biti izbor Ustavnog suda odnosno neko od članova Ustavnog suda", istakao je Lekić.

Funkcionalan Ustavni sud ili usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi omogućile bi i formiranje lokalne vlasti u Podgorici, a nesporazumi oko formiranja 44. Vlade ne mogu se, vjeruju Lekić i Rovčanin preliti na lokalni nivo.

I dok građani Pljevalja i Podgorice iščekuju novu vlast, u ostalim opštinama izabrani su novi čelni ljudi. Izuzetak je Šavnik gdje izbori još traju i gdje bi se, kako stvari stoje, na dva biračka mjesta moglo poklopiti glasanje na oktobarskim lokalnim i predstojećim redovnim predsjedničkim izborima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.