Partije različito o objedinjavanju izbora
Ilustracija

DF - DPS - SDP - URA

Partije različito o objedinjavanju izbora

Na pragu smo raspisivanja predsjedničkih izbora, a ukolio partije žele vanredne parlamentarne u istom danu, Skupštini se mora skratiti mandat. Iako partije različito gledaju na objedinjavanje izbora, saglasni su da je uslov funkcionalan Ustavni sud.

Političari za sada različito gledaju na to da li će se predsjednički i parlamentarni izbori održati istog dana. Jedni u tome vide ekonomsku opravdanost dok drugi poručuju da je zemlja u krizi i da bi parlamentarene izbore trebalo održati što prije.

“Stanje je vanredno, to je tačno, tako da mislim da je bitno da se što prije održe i jedni i drugi izbori, a nije Crna Gora baš toliko bogata da možemo u 20 dana da održimo dva puta izbore, ako se bude moralo zbog nekih zakonskih termina to je druga stvar”, kaže za TVCG poslanik DF-a Slaven Radunović.

“Zato što je stanje vanredno, imamo ekonomsku krizu, društvenu, političku i institucionalnu, zbog toga je neophodno da idemo na vanredne parlamentarne izbore i to odmah, da ne čekamo spajanje sa bilo kojim izbornim ili političkim procesom, a nakon toga da idemo i na predsjedničke”, poručio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Dok su u SDP-u za objedinjavanje izbora, premijer Dritan Abazović ocjenjuje da je važnije odblokirati Ustavni sud.

“Izbor sudija Ustavnog suda je jedini način da imamo relevantan izborni proces, nezavisno od datuma i od toga da li će biti u istom danu parlamentarni i predsjednički. Moramo se skoncentrisati da do kraja januara, eventualno početkom februara, kompletiramo Ustavni sud", navodi Abazović.

Ivan Vujović iz SDP-a poručuje da je potrebno cjelovit riješiti krizu.

“Jedini način za to, koji smatramo logičnim je da se ide u skraćenje manadata Skupštini, to može da uradi i Vlada kao ustavni predlagač, kada se o tome napravi dogovor onda će se stvoriti elementarno povjerenje i otvoriti dodatan prostor za dogovor oko sudija Ustavnog suda i ta dva procesa idu terminski paralelno”, saopštio je Vujović.

Poslanici ostavljaju mogućnost da i sami iniciraju skraćenje mandata parlamentu kako bi se išlo na vanredne parlamentarne izbore.

“To zavisi od dijaloga partija u parlamentu i svaki naš korak neće biti nepredvidiv i biće najavljen”, kaže Rakočević.

“Vidjećemo, mi ćemo u svakom slučaju učestvovati u tome jer smo za održavanje izbora, računam da su sada svi za održanje izbora osim Abazovića kome se svidjelo da bude premijer po svaku cijenu”, ističe Radunović.

Početak aprila pominje se kao datum održavanja predsjedničkih izbora, a ukoliko želimo i parlamentarne u istom danu poslanici objašnjavaju da bi Skupštinu trebalo raspustiti najkasnije do kraja januara. Ukoliko inicijativa za to dođe od njih ona mora biti 15 dana u proceduri, a ubrzati je mogu premijer, predsjednik države ili Skupštine.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.